ČSÚ: Zlínskému kraji lehce ubylo turistů, méně i přespávali

ZLÍN - Ve 2. čtvrtletí se počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních ve Zlínském kraji meziročně snížil o 2,3 procenta, počet ubytovaných hostů se také snížil, a to o 0,7 procenta. Vyplývá to z úterní statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ). Počet přenocování hostů přesáhl ve 2. č...

ZLÍN – Ve 2. čtvrtletí se počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních ve Zlínském kraji meziročně snížil o 2,3 procenta, počet ubytovaných hostů se také snížil, a to o 0,7 procenta. Vyplývá to z úterní statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Počet přenocování hostů přesáhl ve 2. čtvrtletí 389 tisíc, což bylo o 2,3 procenta méně než ve stejném období předchozího roku. Z toho počet přenocování nerezidentů se zvýšil o sedm procent, domácích turistů snížil o 3,3 procenta.

Podle materiálu ČSÚ vykázaly pokles především kempy (o 33,4 procenta) a chatové osady a turistické ubytovny (o 16,7 procenta). Naopak významný růst zaznamenaly hotely nejvyšších kategorií (pětihvězdičkové 16,3 procenta a čtyřhvězdičkové 15,9 procenta) s dominancí zahraniční klientely.

V hromadných ubytovacích zařízeních Zlínského kraje se od začátku dubna do konce června ubytovalo přes 118 tisíc hostů, což bylo meziročně o 0,7 procenta méně. Z toho zhruba 17 tisíc tvořili zahraniční hosté, což je meziročně o 12,2 procenta více. Bezmála 102 tisíc bylo domácích hostů, což je meziročně naopak o 2,6 procenta méně.

Počet přenocování hostů v ČR v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí 8,8 milionu, což bylo o 0,9 procenta méně než ve stejném období předchozího roku. U nerezidentů se zvýšil o 3,3 procenta, naopak u rezidentů byl o 5,4 procenta nižší. Do sledovaných zařízení přijelo ve 2. čtvrtletí celkem 3,1 milionu hostů, což bylo meziročně o 0,2 procenta více. Nerezidentů přijelo o 4,4 procenta více, rezidentů se ubytovalo naopak o 4,5 procenta méně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x