ČSÚ: Ve Zlínském kraji nejvíce zdražila kuřata, dolů šla cena banánů

ZLÍN - Obchodníci ve Zlínském kraji nejvíce zvýšili ceny kuřat, výrazně levnější jsou naopak banány. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve Zlínském kraji mezi 3. a 17. srpnem zdražilo 11 z 26 sledovaných potravin, 13 jich naopak zlevnilo. Cena se nezměnila u cukru a rýže. Nejvýr...

ZLÍN – Obchodníci ve Zlínském kraji nejvíce zvýšili ceny kuřat, výrazně levnější jsou naopak banány. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ve Zlínském kraji mezi 3. a 17. srpnem zdražilo 11 z 26 sledovaných potravin, 13 jich naopak zlevnilo. Cena se nezměnila u cukru a rýže.

Nejvýraznější zdražení zaznamenali statistici u celých kuchaných kuřat, a to o 13,9 procenta. Kilogram se nyní prodává za 59,62 koruny. K dalším potravinám, které ve Zlínském kraji zdražily, patří například eidamská cihla, jogurt bílý netučný, bílé pšeničné pečivo, jakostní bílé víno a světlé výčepní pivo.

Nejvíce zlevnily banány, a to o 8,7 procenta. Kilogram tak stojí 25,18 koruny, což je mírně nad celostátním průměrem. Na Zlínsku se zlevňovalo například také vepřové maso, šunkový salám, polotučné mléko, rostlinné máslo, pšeničná mouka, vaječné těstoviny, chléb, rajská jablka a papriky.

Za poslední dva týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili jablka, o 13,4 procenta na 28,63 koruny za jeden kilogram. Dražší jsou i kuřata, přírodní minerální voda a bílý jogurt, mírně nahoru šla také cena eidamu, těstovin či piva. Naopak nejvíce zlevnily papriky, a to o 17,3 procenta na 39,66 koruny za kilogram. Spolu s paprikami snížili čeští obchodníci také cenu hovězího masa, vajec, kmínového chleba nebo brambor.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x