Vrchní soud v Olomouci snížil trest za podvody ve výši 700 milionů na 8,5 roku

OLOMOUC - Z devíti na 8,5 roku snížil Vrchní soud v Olomouci trest vsetínskému podnikateli Romanu Zubíkovi (45). Soud překvalifikoval krádež na porušování povinností při správě cizího majetku.

Roman Zubík byl odsouzen na devět let ostravským krajským soudem za sérii podvodů v celkové výši 700 milionů korun, úvěrový podvod a krádež z konce devadesátých let. V případu se odvolával také státní zástupce. Vrchní soud překvalifikoval krádež na porušování povinností při správě cizího majetku a snížil Zubíkovi trest o půl roku.

Zubík, známý mimo jiné jako sponzor vsetínského hokeje, byl odsouzen za činy, které se staly ve Vsetíně a na dalších místech republiky. Ostravský soud jej již dříve zprostil viny z dalších dvou bodů obžaloby činů v hodnotě 300 milionů korun.

Státní zástupce se svým odvoláním podaným v neprospěch Zubíka domáhal v právě v těchto dvou zproštěných bodech a v jednom dalším zrušení rozsudku a vrácení věci krajskému soudu. Namítal, že ve vztahu k těmto bodům se soud nevypořádal řádně s veškerými důležitými důkazy a v důsledku toho dospěl k nesprávným závěrům.

Pachatel, jemuž soud udělil kromě odnětí svobody do věznice s ostrahou i desítiletý zákaz činnosti, se odvoláním domáhal zrušení rozsudku a vrácení věci krajskému soudu. Namítal, že skutkový děj nebyl dostatečně objasněný. Poukazoval na to, že jím navrhované důkazy soud paušálně zamítal. Tím bylo zkráceno jeho právo obhajoby, kterou takto nemohl uplatnit. Soudu vytýkal, že jednostranně hodnotil veškeré důkazy pouze v jeho neprospěch.

Odvoláním se zabýval Vrchní soud v Olomouci již v červnu 2009. Ze Zubíkova podnětu Nejvyšší soud letos v březnu zrušil bod týkající se více než třicetimilionové krádeže s tím, že se jím má vrchní soud znovu zabývat.

„Nynějším překvalifikováním krádeže ve výši 31 662 180 korun na porušování povinností při správě cizího majetku jsme dospěli k podstatně mírnější právní kvalifikaci,“ řekl předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Jiří Zouhar. „To jsme zohlednili i při výměře trestu,“ dodal soudce. Součástí Zubíkova trestu je i desetiletý zákaz podnikatelské činnosti. „Je to maximální délka, kterou zákon připouští,“[/i] poznamenal mluvčí soudu Petr Angyalossy.

„Právě projednávanou část Zubíkovy obžaloby jsme sice posuzovali jinak, nicméně rozsudek akceptujeme a s trestem souhlasíme,“ uvedl agentuře Mediafax státní zástupce oman Smělý.

„S rozsudkem jsem spokojený pouze částečně. Otázka dovolání k Nejvyššímu soudu je zatím předčasná, rozhodne klient,“ řekl Zubíkův obhájce Jiří Matijaševič.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x