Valašskomeziříčskou školu po částečné rekonstrukci otevíral Michal Kocáb

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Zmocněnec vlády pro oblast lidská práva Michal Kocáb zavítal v úterý do Valašského Meziříčí, aby tu slavnostně přestřihl pásku v souvislosti s ukončením větší části rozsáhlé rekonstrukce ZŠ Masarykova. Agentuře Mediafax to řekla Vendula Šmídová z radnice. Slavnostního aktu se kromě Koc...

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Zmocněnec vlády pro oblast lidská práva Michal Kocáb zavítal v úterý do Valašského Meziříčí, aby tu slavnostně přestřihl pásku v souvislosti s ukončením větší části rozsáhlé rekonstrukce ZŠ Masarykova. Agentuře Mediafax to řekla Vendula Šmídová z radnice.

Slavnostního aktu se kromě Kocába zúčastnil i ředitel školy Otto Medek, krajský radní Josef Slovák (ODS) či starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka (ODS).

Rekonstrukce školy trvala rok a měsíc a byla zaměřena především na úsporu energií na vytápění objektu. Náklady na rekonstrukci dosáhly částky téměř 26,6 milionů korun, z toho necelých 14,5 milionů korun bylo hrazeno z Operačního programu Životní prostředí, bezmála 800 tisíc korun poskytl Státní fond životního prostředí ČR a zbývajících 11,3 milionu korun zaplatilo město z vlastního rozpočtu.

Kocáb sem nezavítal poprvé, premiéru si tu odbyl v loňském roce. Škola se totiž proslavila údajnou romskou diskriminací, kdy chtěla vytvořit takzvanou romskou a neromskou třídu. Vedení školy tehdy ve skutečnosti chtělo pouze vytvořit jednu třídu pro děti, které před nástupem do školy navštěvovaly mateřskou školu a druhou pro děti, které předškolní přípravu za sebou neměly.

Cílem plánovaného projektu bylo srovnání šancí obou skupin v přípravě na vstup do školy. Problém přijel tehdy do Valašského Meziříčí řešit i Michal Kocáb. Žádné známky romské diskriminace však na škole nezaznamenal, oddělené třídy nakonec na škole nevznikly.

Stavební ruch bude na Základní škole Masarykova pokračovat i v měsíci září. V učebních pavilonech budou ještě rekonstruovány sociální zařízení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x