Umělecká díla umístěná ve Vsetíně pod širým nebem se dočkají opravy

VSETÍN - Hned několik uměleckých děl v exteriéru Vsetína se brzy dočká opravy. Agentuře Mediafax to v úterý sdělila mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová. Vsetínští radní schválili harmonogram, podle kterého by mělo být do této oblasti investováno v následujících čtyřech letech více než 300 tisíc korun. Brzk

VSETÍN – Hned několik uměleckých děl v exteriéru Vsetína se brzy dočká opravy. Agentuře Mediafax to v úterý sdělila mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Vsetínští radní schválili harmonogram, podle kterého by mělo být do této oblasti investováno v následujících čtyřech letech více než 300 tisíc korun. Brzké opravy se tak dočká například Památník revolučních tradic v Rokytnici, vápencová plastika s názvem Harmonie z dílny akademického sochaře Miroslava Machaly či pískovcová socha Hra od akademického sochaře Václava Frýdeckého.

Mezi prvními by měl přijít na řadu právě Památník revolučních tradic v Rokytnici, jehož autorem je akademický sochař Josef Vajce, a který byl odhalen v roce 1982. Sousoší složené z tří kamenných masivů je ve velmi špatném technickém stavu. „Památník vyžaduje očištění, opravu pískovcového soklu, zaslouží si také sadové úpravy včetně odstranění náletových dřevin, opravu polokruhové zídky i dlážděného mezikruží,“ upřesnila vedoucí odboru školství a kultury Věra Goldová s tím, že oprava by se měla uskutečnit v příštím roce.

V následujících letech 2012 až 2013 by se oprav měly dočkat i další plastiky – například Věk dospělosti od akademického sochaře Vojtěcha Adamce, která je umístěna na Rybníkách, kamenické práce vyžaduje nerezový sloup od akademického sochaře Rudolfa Chorého, vyčištění a opravu hrotu si žádají také Sluneční hodiny před základní školou v Rokytnici, které vytvořil sochař Miroslav Machala. V roce 2014 by pak měly přijít na řadu plastiky Jarní píseň od akademického sochaře Rudolfa Doležala, která je instalována na Rybníkách, a Machalův reliéf s názvem Pokrok osazený na Sychrově. „Opravy uměleckých děl si vyžádají přes 320 tisíc korun a každoročně by měla být opravena dvě až tři umělecká díla,“ doplnila vsetínská místostarostka Iveta Táborská (ODS).

Vsetínská radnice eviduje dvě desítky uměleckých děl osazených v exteriéru. Většina z nich pochází ze 70. a 80. let minulého století, v posledních letech k nim však přibyla i díla novodobá. Mezi nimi například Machalův meteorologický sloup s názvem Planetka, který je umístěn na Dolním náměstí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x