Ve Vsetíně se chystá výstava českého sklářského umělce Václava Ciglera

VSETÍN - Výstava předního českého sklářského umělce Václava Ciglera (81) se chystá ve Vsetíně, vernisáž se uskuteční v zámeckém Mramorovém sále v neděli odpoledne. Kurátorka výstavy Olga Mehešová agentuře Mediafax řekla, že Cigler se zároveň stane čestným občanem Vsetína. Vsetínský rodák Václav Cigler je n...

VSETÍN – Výstava předního českého sklářského umělce Václava Ciglera (81) se chystá ve Vsetíně, vernisáž se uskuteční v zámeckém Mramorovém sále v neděli odpoledne. Kurátorka výstavy Olga Mehešová agentuře Mediafax řekla, že Cigler se zároveň stane čestným občanem Vsetína.

Vsetínský rodák Václav Cigler je nominován na devátého novodobého nositele čestného občanství města a ocenění převezme hned po vernisáži. Výstava nese název Pocta RNDr. B. Peroutkovi a Cigler ji koncipuje jako pietní instalaci monumentálních objektů ze skla a kovu. Expozice je podle autora inspirovaná poselstvím tragického životního příběhu muzejního pracovníka Bohumila Peroutky, který se v době politických represí pokusil upálit na zámeckém nádvoří a záhy na následky zranění zemřel.

Výstava potrvá ve Vsetíně do konce října.

Václav Cigler se narodil 21. dubna 1929 na Vsetíně. Absolvoval vsetínské Reálné gymnázium a výtvarné umělecké vzdělání získal na Sklářské škole v Novém Boru a na VŠUP v Praze, kde studoval na oboru sklo u profesora Josefa Kaplického. Založil a vedl oddělení sklo v architektuře na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Umělecké činnosti se jako svobodnému povolání věnoval mezi lety 1957-65 a trvale od roku 1979. V současnosti žije a působí v Praze.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x