Cenu Pro Amicis Musae získá ve Zlínském kraji poprvé žena

ZLÍN - Ocenění za významný přínos kulturnímu rozvoji regionu Pro Amicis Musae, kterou už šestým rokem uděluje Zlínský kraj, získá letos Helena Chybová. Mluvčí kraje Milan Plesar agenturu Mediafax informoval, že je to vůbec poprvé, kdy prestižní cenu převezme žena. Chybová si cenu odnese za dlouholetou soustavnou práci...

ZLÍN – Ocenění za významný přínos kulturnímu rozvoji regionu Pro Amicis Musae, kterou už šestým rokem uděluje Zlínský kraj, získá letos Helena Chybová. Mluvčí kraje Milan Plesar agenturu Mediafax informoval, že je to vůbec poprvé, kdy prestižní cenu převezme žena.

Chybová si cenu odnese za dlouholetou soustavnou práci na záchranných archeologických výzkumech a literární činnost, především pak za knihu Kroměříž zmizelá a znovu objevená anebo Historie ukrytá pod dlažbou města. Její kniha získala v VII. ročníku národní soutěže Gloria Musaealis první cenu v kategorii Publikace roku 2010.

Ocenění v podobě bronzové plastiky a dále finančního daru ve výši 50 tisíc korun předá vítězce letošního ročníku hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) a náměstek hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Jindřich Ondruš (KDU-ČSL) při slavnostním setkání poslední listopadový den.

Do termínu uzávěrky, který byl stanoven na 31. srpna, obdržel odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje celkem 10 nominací, kdy své favority navrhli zástupci měst, obcí, kulturních institucí nebo jednotlivci.

V minulých letech získali cenu Karel Pavlištík, Pavel Hejcman, Mojmír Trávníček, Josef Jančář a Otmar Oliva.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x