ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražily jogurty

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během posledních dvou týdnů především jogurty, nejvíce zlevnily banány. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji mezi 21. zářím a 4. říjnem zdražilo 11 z 26 sledovaných potravin, 10 jich naopak zlevnilo, cena dalších pěti se nezměnila. ...

ZLÍN – Obchodníci na Zlínsku zdražili během posledních dvou týdnů především jogurty, nejvíce zlevnily banány. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 21. zářím a 4. říjnem zdražilo 11 z 26 sledovaných potravin, 10 jich naopak zlevnilo, cena dalších pěti se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u jogurtů, a to o 13,6 procenta na 6,96 Kč/150ml. To je zhruba o půl koruny nad celostátním průměrem. Dále zdražily například papriky, pivo, cukr, těstoviny, máslo či mléko.

Nejvíce šly s cenou dolů banány, a to o 10,1 procenta. Kilogram stojí průměrně 24,53 Kč, což je lehce pod republikovým průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny jablek, pomerančů, vína či kuchaných kuřat.

Za poslední dva týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili mrkev, o devět procent na 14,54 koruny za jeden kilogram. Dražší jsou i vaječné těstoviny, krystalový cukr, bílý netučný jogurt, čerstvá vejce, hovězí maso zadní bez kosti, šunkový salám či polotučné pasterované mléko. Naopak nejvíce zlevnily žluté banány, a to o 8,1 procenta na 24,74 koruny za kilogram. Spolu s banány snížili čeští obchodníci také cenu paprik, červených rajčat, konzumních jablek, pomerančů, konzumních brambor, rostlinného másla nebo výčepního světlého piva v lahvi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x