Obyvatelé Uherského Hradiště mohou zahájit regeneraci Rochusu výsadbou stromů

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti bude v sobotu neobvyklým způsobem zahájena regenerace celého přírodně-kulturního areálu Rochus. Mluvčí uherskohradišťské radnice Petra Zemčíková agentuře Mediafax řekla, že bude vysazeno prvních 14 stromů a nebude chybět ani doprovodný program. Akce pro veřejnost nese název St...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – V Uherském Hradišti bude v sobotu neobvyklým způsobem zahájena regenerace celého přírodně-kulturního areálu Rochus. Mluvčí uherskohradišťské radnice Petra Zemčíková agentuře Mediafax řekla, že bude vysazeno prvních 14 stromů a nebude chybět ani doprovodný program.

Akce pro veřejnost nese název Stromy pro Rochus a jde nejen o symbolické, ale současně také faktické, zahájení regenerace celého přírodně-kulturního areálu. Akce začne ve 14 hodin sázením stromů, do kterého se může zapojit široká veřejnost.

V průběhu dne bude na místě možné zakoupit různé tradiční produkty, pro děti i dospělé budou přichystány rozmanité soutěže, lidé si budou moci prohlédnout kapli svatého Rocha, vidět ukázku odchytu ptáků a večer bude na programu sledování noční oblohy dalekohledem. Od 17 do 18.30 si účastníci akce Stromy pro Rochus mohou zajít také na besedu do mařatické knihovny. Hovořit se bude o zajímavých historických momentech, souvislostech, současných zajímavostech a také budoucích plánech na komplexní regeneraci Rochusu.

Budoucí park leží mezi místními částmi Mařatice a Jarošov. Jedná se o prostor bývalého vojenského cvičiště na úbočí Černé Hory pod kaplí svatého Rocha. Konečná podoba areálu je výsledkem více než tříletého plánování, projednávání a diskuzí, do kterých se zapojily orgány města, státní správy, skupiny expertů, ale i místní znalci a veřejnost. Postupně tak vznikl unikátní projekt, který v sobě snoubí přírodní a kulturně-historické hodnoty a umožňuje částečně hospodářské, ale především rekreační i kulturní využití území.

Areál bývalého vojenského cvičiště představuje přírodně velmi významnou lokalitu, která byla v roce 2005 zařazena do území soustavy Natura 2000. Samotný koncept Parku Rochus je proto postaven na nutnosti ochrany a zachování zdejších přírodních hodnot. Zároveň ale také poskytuje prostor pro kulturu, vzdělávání i rekreaci. Lokalita poskytuje útočiště motýlu bourovci trnkovému, jenž je zde hlavním předmětem ochrany.

První etapa realizace parku byla zahájena v roce 2010 a potrvá až do roku 2015. Na Rochusu bude v alejích a sadech vysázeno několik set stromů a keřů. V plánu je i rekonstrukce přístupové komunikace od Mařatic, vybudování naučné stezky, upravení pozemku či realizace Stezky pokladnic Slovácka a křížové cesty se zastaveními kolem kaple svatého Rocha.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x