ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražila rajská jablka

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během posledních dvou týdnů především rajská jablka, nejvíce zlevnila mrkev. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji mezi 4. a 19. říjnem zdražilo 11 z 26 sledovaných potravin, devět jich naopak zlevnilo, cena dalších šesti se nezměnila. ...

ZLÍN – Obchodníci na Zlínsku zdražili během posledních dvou týdnů především rajská jablka, nejvíce zlevnila mrkev. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 4. a 19. říjnem zdražilo 11 z 26 sledovaných potravin, devět jich naopak zlevnilo, cena dalších šesti se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u rajských jablek, a to o 15,5 procenta na 44,06 Kč/kg. To je o zhruba dvě koruny nad celostátním průměrem. Dále zdražily například pomeranče, pečivo, mouka, rostlinné máslo či mléko.

Nejvíce šla s cenou dolů mrkev, a to o 4,8 procenta. Kilogram stojí průměrně 13,34 Kč, což je o zhruba korunu pod republikovým průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny hovězího masa, vepřové pečeně, brambor či banánů.

Za poslední dva týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili pečivo, o 7,3 procenta na 34,10 koruny za jeden kilogram. Dražší jsou i kuchaná kuřata, mléko, eidamská cihla, máslo či krystalový cukr. Naopak nejvíce zlevnily papriky, a to o 5,9 procenta na 44,04 koruny za kilogram. Spolu s paprikami snížili čeští obchodníci například také cenu jablek, banánů, brambor, rýže, vajec nebo jogurtů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x