Krajský soud se bude zabývat návrhem na neplatnost voleb ve Zlíně

ZLÍN - (Zprávu jsme rozšířili o aktuální informace v 5. a 6. odstavci)

Krajský soud v Brně přijal návrh občana Zlína na neplatnost voleb ve Zlíně. Agentuře Mediafax to v pondělí potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Návrh podal občan Pavel Sedlář v pátek hodinu před koncem zákonné lhůty pro podávání návrhů na neplatnost voleb či hlasování. Nově vzniklá koalice tak o městských záležitostech bude rozhodovat až s měsíčním zpožděním. ,,Očekávali jsme, že ustavující zastupitelstvo by mohlo být svoláno 8. listopadu, kvůli žalobě to ale nebude možné. Nově vzniklá koalice se k rozhodovacím pravomocem dostane v nejhorším případě až nejdříve počátkem prosince. Do té doby bude paradoxně o všem rozhodovat původní rada. Jisté však je, že dochází k procesnímu oddálení nastoupení nově zvolených zastupitelů,“ podotkla Eva Štauderová, lídr hnutí M.O.R. – Za morální očistu radnice.

Návrhem Sedláře se nyní bude zabývat soudkyně Jarmila Ďásková. Té spis dorazil v pondělí a hned ho musela navrhovateli vrátit zpět k doplnění. ,,Návrh vykazoval věcné i procesní nedostatky. V podstatě z návrhu nevyplynulo, proč konkrétně návrh podal. Pokud nám spis doplní, měl by zpět k nám dorazit nejpozději do konce týdne. Teprve pak se tím budeme opět zabývat. Pokud však návrh nedoplní, soud jeho návrh zamítne,“ doplnila Ďásková.

Soudkyně musí ze zákona o návrhu rozhodnout do dvaceti dní. Jestliže soud návrhu nevyhoví, svolá dosavadní primátorka ustavující zasedání tak, aby se konalo do 15 dnů ode dne právní moci rozhodnutí soudu. Pokud však soud návrhu vyhoví, volby bude nutné opakovat. Aby soud návrhu vyhověl, muselo by jít o zásadní porušení zákona, které by mělo významný vliv na výsledky voleb.

V rámci Zlínského kraje budou soudy rozhodovat ještě o dalších návrzích na neplatnost voleb, a to do valašskomeziříčského a rožnovského zastupitelstva. Ve Valašském Meziříčí zpochybnil výsledky komunálních voleb lídr TOP 09 Vlastislav Navrátil kvůli podezření, že v jednom z okrsků došlo k chybě při sčítání hlasů. ,,Jeden z našich kandidátů obdržel v součtu okrsku nepřiměřeně málo hlasů. V případě, že by naše stížnost byla oprávněná a v tomto okrsku bylo po přepočtu zjištěno skutečně více hlasů, výsledek by se tak promítl do celkového součtu. To by znamenalo, že bychom měli více hlasů než Nezávislí, kteří porazili naši stranu o jeden jediný hlas. Volba jejich kandidáta číslo tři by tak byla neplatná a do zastupitelstva města by byl zvolen náš kandidát,“ konstatoval Navrátil (TOP 09).

Pokud soud uzná valašskomeziříčský návrh za oprávněný a přepočítáním hlasů se potvrdí Navrátilovy obavy, na pátém místě nebudou Nezávislí, ale TOP 09. Tím si strana zajistí celkem tři mandáty v zastupitelstvu, nikoli dva, jak je tomu v této chvíli. ,,Nechtěli jsme komplikovat situaci v povolebním vyjednávání podáním stížnosti ke krajskému soudu, ale je to jediná možnost, jak si nechat přepočítat hlasy v některém z okrsků,“ dodal lídr meziříčské TOP 09.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x