Ve zlínské zoo se podařilo poprvé v historii odchovat jeřába mandžuského

ZLÍN - Poprvé po 15 letech, kdy Zoo Zlín začala chovat jeřáby mandžuské, se ošetřovatelům podařilo odchovat mládě tohoto druhu ptáka. Agentuře Mediafax to v pátek uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková. Jde tak o jeden z nejvzácnějších letošních přírůstků zlínské zahrady. Úspěšným odchovem mláděte se navíc zoo ...

ZLÍN – Poprvé po 15 letech, kdy Zoo Zlín začala chovat jeřáby mandžuské, se ošetřovatelům podařilo odchovat mládě tohoto druhu ptáka. Agentuře Mediafax to v pátek uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Jde tak o jeden z nejvzácnějších letošních přírůstků zlínské zahrady. Úspěšným odchovem mláděte se navíc zoo zařadila mezi několik málo zahrad, kterým se podařilo vzácné jeřáby rozmnožit.

V současné době žije ve zlínské zoo jeden pár jeřába mandžuského. „Chov jeřábů je mimořádně náročný. Když po dlouhých jednání zoo konečně získá samce a samičku, není vůbec zaručeno, že si partneři sednou a že vznikne harmonický pár. Na první snůšku vajec nebo dokonce na první odchov mláděte se může čekat i deset let,“ podotkl zoolog Pavel Shromáždil.

Úspěšný rodičovský pár jeřábů tvoří osmiletý samec, který pochází ze Zoo Riga a stejně stará samička z japonské zoo Ueno. Ve zlínské zoo spolu žijí od roku 2005. Poprvé zahnízdili již v loňském roce, nyní odchovávají své první mládě. „Pohlaví mláděte prozatím neznáme. Na první pohled nejde totiž u jeřábů rozeznat, zda se jedná o samce nebo samici. Proto jsme v říjnu odebrali peří mláděte a zaslali jej na rozbor DNA pro určení pohlaví,“ doplnil Shromáždil.

Jeřáb mandžuský je druhým největším asijským jeřábem, je asi 150 centimetrů vysoký a váží sedm až deset kilogramů. Patří mezi nejvzácnější ptačí druhy, na ostrově Hokaido, v severovýchodní Číně a na jihovýchodě Ruska žije pouze kolem dvou tisíc jedinců. Jsou to monogamní ptáci. Žijí v trvalých párech a společně také pečují o potomky. Patří mezi dlouhověké ptáky, dožívají se kolem 60 let.

Zlínská zoo nyní chová sedm druhů jeřábů. Tato významná kolekce by se však v příštím roce měla ještě rozšířit. „V současné době jednáme s našimi kolegy z japonských a ruských zoo o možnosti získání jednoho nebo dvou párů jeřábů černokrkých. Jsou snad ještě vzácnější než jeřábi mandžuští, v Evropě je chová pouze několik zahrad,“ dodal vedoucí zoologického úseku Roman Horský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x