Doplněno: Mezi současným a budoucím vedením města Zlína se rozhořel spor o termín zastupitelstva

ZLÍN - (Zprávu jsme aktualizovali ve 2., 3. a posledním odstavci)

Spor o termín ustavujícího zastupitelstva vypukl mezi současným a budoucím vedením zlínského magistrátu. Zatímco podle právní analýzy, kterou si nechalo vytvořit budoucí vedení města, by se noví zastupitelé měli sejít ještě do 15. listopadu, současné vedení trvalo na termínu 22. listopadu.

Kvůli sporu svolala v pondělí odpoledne budoucí koalice i mimořádnou tiskovou konferenci. Na ní předseda Starostů a Nezávislých Petr Gazdík prohlásil, že pokud dosavadní primátorka Zlína Irena Ondrová (ODS) zastupitelstvo nesvolá do poloviny listopadu, požádá o pomoc ministerstvo vnitra. Nakonec se ale Gazdík rozhodl stížnost nepodat. „Trvám na tom, že primátorka porušila zákon o obcích, ale stížnost jsem se na žádost představitelů budoucí koalice rozhodl zatím nepodávat. Během úterka se totiž s primátorkou dohodli, že termín ustavujícího zastupitelstva svolá dříve než 22. listopadu,“ řekl agentuře Mediafax Gazdík.

Primátorka ustavující zastupitelstvo nakonec skutečně svolala dříve, a to na 19. listopadu.

Kauza kolem data svolání ustavujícího zastupitelstva vznikla původně kvůli jednomu občanovi, který podal návrh na neplatnost voleb ve Zlíně. Později se ukázalo, že jeho návrh se netýkal voleb ve Zlíně, ale voleb v samostatné obci Lhota u Malenovic. Soud proto návrh na neplatnost voleb odmítl. Záměna vznikla pochybením pracovnice krajského soudu v Brně.

Podle právní analýzy budoucí koalice je ale skutečnost, že nešlo o volby ve Zlíně, velmi důležitá. Jelikož totiž návrh na neplatnost voleb směřoval proti Lhotě u Malenovic, nejedná se podle analýzy o překážku svolání zastupitelstva ve Zlíně v zákonem stanovené lhůtě. Představitelé nové koalice mají za to, že primátorka zasedání jen zbytečně oddaluje.

Zlínský magistrát požádal ministerstvo vnitra o stanovisko ve věci postupu při svolání ustavujícího zasedání Zastupitelstva města Zlína ministerstvo vnitra. „Nemůžeme se opírat o spekulace,“ vysvětlila Ondrová. Stanovisko z ministerstva potvrdilo, že postupovala v souladu se zákonem. „Pokud má pan Gazdík jiný názor, například že zastupitelstvo ve Zlíně mělo být svoláno jinak a že zastupitelstvo ve Zlíně může svolat ministerstvo vnitra, vyzývám ho, aby tak učinil,“ dodala Ondrová. Podle stanoviska ministerstva vnitra se ustavující zasedání zastupitelstva musí uskutečnit nejpozději do 22. listopadu.

Primátorka Ondrová se zároveň rozhodla písemně obrátit také na předsedu Krajského soudu v Brně. „Požaduji po něm vysvětlení a veřejnou omluvu, protože chyba jejich zaměstnankyně, kterou přiznala mluvčí krajského soudu Miroslava Sedláčková v pondělní relaci Události v regionech – Brno, velmi zkomplikovala situaci ve Zlíně a poškodila moji osobu,“ dodala Ondrová.

Spor mezi Ondrovou a Gazdíkem však bude mít možná ještě pokračování. „Dozvěděl jsem se, že vedení města chce ještě těsně před ustavujícím zastupitelstvem schválit pro město velmi nevýhodnou smlouvu s Filharmonií Bohuslava Martinů o pronájmu prostor v Kongresovém centru Zlín. Jedná se o smlouvu v objemu několika milionů korun ročně a tak zásadní věc by podle mě odstupující zastupitelé schvalovat neměli, obzvláště ne měsíc po volbách. Pokud se ukáže, že smlouva je pro město opravdu nevýhodná, nebudu váhat a na primátorku podám trestní ozámení,“ dodal Gazdík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x