Doplněno: Na podporu Čunka se sešly na vsetínské radnici stovky lidí

VSETÍN - (Zprávu jsme aktualizovali ve 3., 5. a 6. odstavci)

Demonstrace na podporu Jiřího Čunka (KDU-ČSL) začala ve čtvrtek po 15. hodině v prostorách vsetínské radnice, kde se koná ustavující zastupitelstvo. Jeden z organizátorů akce Radek Vraj sdělil, že Čunek by měl být místopředsedou nebo aspoň členem rady.

„S nejvyšším počtem hlasů by měl sedět na radnici. Věříme, že zastupitelé budou souhlasit, aby jeden z účastníků naší akce promluvil a sdělil jim náš názor,“ uvedl Vraj. Příprav protestu se Čunek podle Vraje nezúčastnil.

Do jednací síně přišlo Jiřího Čunka podpořit asi 400 lidí. „Místnost byla zcela zaplněná a lidé stáli i na chodbě. Bylo dusno doslova i v přeneseném slova smyslu,“ konstatoval Vraj. Jeden z organizátorů demonstrace, Pavel Dostál, získal prostor k vyjádření a k politikům hovořil asi sedm minut. Řekl, že on i další lidé nesouhlasí s koaliční dohodou, že občané jasně rozhodli, koho chtějí mít za starostu a že Čunek je pro ně i nadále morálním vítězem.

„Doslova mu podřezali větev. Přitom právě díky němu získali lidovci ve Vsetíně tolik hlasů, kolik získali a jsou nyní tam, kde jsou. Vnímám to já i další lidé jako podraz,“ řekl Vraj.

Ustavující zasedání zastupitelstva a především demonstraci si nenechalo ujít ani několik romských rodin. Ti ale Jiřího Čunka, který je kdysi vystěhoval na okraj Vsetína do kontejnerových domů, nepodpořili.

Po 16. hodině začala tajná volba starosty Vsetína. Jediným navrženým kandidátem je Iveta Táborská z ODS.

Jiří Čunek získal ve volbách ve Vsetíně jednoznačně nejvíce preferenčních hlasů (4422) a voliči proto očekávali, že se Čunek stane starostou. Přesto bude jen řadový zastupitel, lidovci totiž přijali návrh vítězné ODS, která nabídla, že se KDU-ČSL může zapojit do koalice, ovšem bez Jiřího Čunka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x