Zlínští krajští radní schválili nový rozpočet

ZLÍN - Krajští radní projednali a schválili rozpočet Zlínského kraje pro příští rok. Mluvčí kraje Milan Plesar agentuře Mediafax v úterý sdělil, že definitivní podobu určí krajští zastupitelé na svém prosincovém zasedání. Rozpočet Zlínského kraje počítá s objemem příjmů ve výši osm miliard 187 milionů a vý...

ZLÍN – Krajští radní projednali a schválili rozpočet Zlínského kraje pro příští rok. Mluvčí kraje Milan Plesar agentuře Mediafax v úterý sdělil, že definitivní podobu určí krajští zastupitelé na svém prosincovém zasedání.

Rozpočet Zlínského kraje počítá s objemem příjmů ve výši osm miliard 187 milionů a výdaji osm miliard 665 milionů korun. Rozdíl ve výši téměř 478 milionů korun pokryje dlouhodobý úvěr od Evropské investiční banky určený výhradně k realizaci investičních akcí především těch, které jsou realizovány s podporou dotací EU.

Z pohledu příjmové strany rozpočtu Zlínského kraje činí očekávané vlastní daňové a nedaňové příjmy 2,99 miliardy korun. Ostatní příjmy ve výši 5,2 miliardy tvoří dotace. Jedná se zejména o finanční prostředky, které Zlínský kraj jako transfer dále distribuuje jejich příjemcům, například pro oblast školství je takto vyčleněno čtyři a půl miliardy korun.

V rámci výdajů budou vynaloženy finance například na dopravu a silniční hospodářství, veřejnou správu, zdravotnictví, sociální služby a kulturu a sport.

Konkrétní investice realizované přímo Zlínským krajem na jeho majetku dosáhnou téměř 424 milionů korun. Tyto finanční prostředky poputují například na projektovou přípravu Interní kliniky Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, centrální objekt v Uherskohradišťské nemocnici, projektovou přípravu centrálního objektu Vsetínské nemocnice, investiční akce v Kroměřížské nemocnici, výjezdová stanoviště Zdravotnické záchranné služby v Uherském Hradišti a Vsetíně, zlepšení kvality bydlení v Domově pro osoby se zdravotním postižením v Kunovicích Na Bělince, výstavbu Domova pro seniory Jasénka – Vsetín, úpravy budovy domova pro seniory Loučka, rekonstrukce SOŠ Luhačovice, přístavbu depozitáře Muzea Jihovýchodní Moravy v Otrokovicích a krajské finance poputují například také na výdaje v souvislosti s dokončením projektu strategické průmyslové zóny Holešov. Zlínský kraj poskytne rovněž146 milionů korun na investice svých příspěvkových organizací.

Stejně jako minulých letech i v roce následujícím bude Zlínský kraj podporovat mládežnický sport částkou 14,6 milionu korun. Tato podpora je vyčleněna organizacím dlouhodobě reprezentující Zlínský kraj v ČR i zahraničí. Kromě toho v příštím roce rozdělí svým žadatelům Fond mládeže a sportu 3,25 milionu korun, Sociální fond 2,25 milionu korun a Fond kultury 1,65 milionu korun. Zlínský kraj podpoří také obnovu kulturních památek částkou 6,1 milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x