ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražily brambory

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během posledních dvou týdnů především brambory, nejvíce zlevnily papriky. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji mezi 2. a 15. listopadem zdražilo 12 z 26 sledovaných potravin, osm jich naopak zlevnilo, cena dalších šesti se nezměnila. Nejv...

ZLÍN – Obchodníci na Zlínsku zdražili během posledních dvou týdnů především brambory, nejvíce zlevnily papriky. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 2. a 15. listopadem zdražilo 12 z 26 sledovaných potravin, osm jich naopak zlevnilo, cena dalších šesti se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u brambor, a to o 10,9 procenta na 14,17 Kč/kg. Stejný je i celostátní průměr. Dále zdražily například banány, jablka, cukr, rýže, rostlinné máslo či máslo.

Nejvíce šla s cenou dolů paprik, a to o 12,3 procenta. Kilogram stojí průměrně 40,52 Kč, což je o zhruba čtyři koruny pod celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny vepřové pečeně, mléka, jogurtů, vajec či minerální vody.

Za poslední dva týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili mouku, o sedm procent na 10,42 koruny za jeden kilogram. Dražší jsou i brambory, cukr, rostlinné máslo, šunkový salám, rýže nebo vepřová pečeně. Nejvíce naopak zlevnily pomeranče, a to o 5,8 procenta na 31,61 koruny za kilogram. Spolu s pomeranči snížili čeští obchodníci i cenu kuchaných kuřat, hovězího masa, vajec, pečiva či minerální vody.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x