ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražily papriky

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během posledních tří týdnů především papriky, nejvíce zlevnily pomeranče. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji mezi 15. listopadem a 7. prosincem zdražilo 14 z 26 sledovaných potravin, deset jich naopak zlevnilo, cena těstovin a cukru se nezm...

ZLÍN – Obchodníci na Zlínsku zdražili během posledních tří týdnů především papriky, nejvíce zlevnily pomeranče. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 15. listopadem a 7. prosincem zdražilo 14 z 26 sledovaných potravin, deset jich naopak zlevnilo, cena těstovin a cukru se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u paprik, a to o 75,05 procenta na 70,93 Kč/kg. To je mírně pod celostátním průměrem. Dále zdražily například banány, jablka, brambory, pečivo, rýže nebo mouka.

Nejvíce šly s cenou dolů pomeranče, a to o 26,17 procenta. Kilogram stojí průměrně 23,58 Kč, což je o zhruba čtyři koruny pod celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny hovězího masa, šunkového salámu, jogurtů, mléka či másla.

Za poslední tři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili papriky, o 62,02 procenta na 71,66 koruny za jeden kilogram. Dražší jsou i banány, jablka, rajská jablka, pečivo, hovězí maso, kuchaná kuřata nebo rýže. Nejvíce naopak zlevnily pomeranče, a to o 12,62 procenta na 27,62 koruny za kilogram. Spolu s pomeranči snížili čeští obchodníci i cenu vepřové pečeně, těstovin, mléka, eidamské cihly, vajec či rostlinného másla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x