Zlínský kraj připravuje několik scénářů, jak vyřešit problém s lékaři ve výpovědích

ZLÍN - Zlínský kraj připravuje hned několik variant, jak řešit případné komplikace související s nemocničními lékaři, kteří se rozhodli podat výpovědi. Agentuře Mediafax to v úterý řekl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD). "V současné době se jedná o problém zdravotních pojišťoven, aby zajistily...

ZLÍN – Zlínský kraj připravuje hned několik variant, jak řešit případné komplikace související s nemocničními lékaři, kteří se rozhodli podat výpovědi. Agentuře Mediafax to v úterý řekl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

„V současné době se jedná o problém zdravotních pojišťoven, aby zajistily zdravotní péči pro své pojištěnce a pokud mají problémy s úhradovou vyhláškou a s úhradami za státní pojištěnce, je to problém ministerstva zdravotnictví, potažmo vlády. Tyto dvě instituce by měly situaci řešit,“ podotkl Mišák.

Pokud by podle Mišáka obě instituce selhaly, musí být kraj připraven občanům zabezpečit zdravotní péči. „Připravujeme několik scénářů a budeme se této problematice věnovat, abychom byli případně připraveni ji řešit, protože nelze řešení nechávat až na 1. března. Ovšem o připravených scénářích nebudeme informovat až do doby, než zvolíme adekvátní řešení. Během následujících dvou měsíců předpokládáme vývoj, a proto nechceme zbytečně předbíhat. Tím by se mohly šířit šumy,“ dodal.

Představitelé krajské samosprávy se budou problematikou zabývat také ve čtvrtek na Bezpečnostní radě Zlínského kraje.

Ve Zlínském kraji podalo výpověď 261 lékařů. Ve Zlínské nemocnici to bylo 128 doktorů, což představuje asi 44 procent. V kroměřížské nemocnici se rozhodlo odejít 50 lékařů, tedy 45 procent z jejich celkového počtu. Ve Vsetíně podalo původně výpověď 38 lékařů, jeden ji ale nakonec stáhl a konečný počet výpovědí se ustálil na čísle 37, což představuje 39 procent. V Uherskohradišťské nemocnici se pro výpověď rozhodlo asi 26 procent lékařů, což představuje 46 výpovědí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x