Zlínský soud řeší kauzu čtyř lidí, kteří se pokusili dostat z Kolumbie na Slovácko půl kilo kokainu

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně pokračoval ve středu druhým dnem v projednávání případu čtveřice lidí, kteří se pokusili propašovat z Kolumbie na Slovácko téměř půl kilogramu kokainu v láhvi od kávového likéru. Zásilku ale odhalili londýnští celníci. Událost se stala koncem roku 2008 a na lavici obžalovaných used...

ZLÍN – Krajský soud ve Zlíně pokračoval ve středu druhým dnem v projednávání případu čtveřice lidí, kteří se pokusili propašovat z Kolumbie na Slovácko téměř půl kilogramu kokainu v láhvi od kávového likéru. Zásilku ale odhalili londýnští celníci.

Událost se stala koncem roku 2008 a na lavici obžalovaných usedli Adéla Ptáčková (26), Zdeněk Kohutič (33), Martin Miklovič (35) a Renáta Weiss (44). Ptáčková s Kohutičem jsou vyšetřovaní na svobodě, Miklovič a Weiss jsou ve vazbě. Všem obžalovaným hrozí až 15 let.

Podle obžaloby operaci naplánovala Slovenka Weiss, která bydlí ve Španělsku. Měla se domluvit s Ptáčkovou a Miklovičem z Uherskohradišťska. Poté, co by zásilka dorazila na Slovácko, kokain by společně dál prodali. Pokud by drogu naředili, mohli by podle odhadů vydělat několik milionů korun.

Plány ale zhatili celníci z Londýna. Droga byla ukrytá v láhvi od kávového likéru a putovala v balíčku odeslaného z kolumbijské Bogoty na jméno Adély Ptáčkové. Odesílatele Carlose Sancheze se ale policii nepodařilo vypátrat a neví se ani to, zda muž vůbec existuje. Když londýnští celníci zjistili, že v láhvi je 450,5 gramu kokainu, zapojila se do případu protidrogová centrála. Kokain vyměnili za neškodný prášek a balíček nechali doputovat. Zásilku si vyzvedla Ptáčková spolu s Kohutičem, na místo je dovezl Miklovič. Trojice pak odjela do domu v Jalubí. Tam drogu testovali, přičemž je k tomu podle obžaloby telefonicky instruovala Renáta Weiss. V ten okamžik do domu vtrhli policisté a všechny zatkli. Renátu Weiss zatkli policisté na letišti v Madridu.

Obžalovaní odmítli u soudu vypovídat, z přípravného řízení ale vyplývá, že vinu popírají. Ptáčková například tvrdí, že v balíčku očekávala nějakou kosmetiku a že o drogách neměla ponětí. Renáta Weiss zase tvrdí, že když měla podle policie volat ze své pevné linky ve Španělsku, trávila dovolenou s dětmi v jiné zemi. Ve středu vypovídala mimo jiné bývalá družka Ptáčkové, která soudu potvrdila, že obžalovaná byla v době jejich vztahu uživatelkou pervitinu. Miklovič i Kohutič už měli se zákonem v minulosti potíže. Kohutič například neplatil výživné a Miklovič byl odsouzen za nedovolenou výrobu a držení drog, před časem ho navíc zlínský soud odsoudil i za to, že se v bance v Uherském Hradišti pokusil udat falešný šek na 900 tisíc eur. Ten mu měla údajně dát Renáta Weiss, což se ale zatím soudu prokázat nepodařilo.

Soudkyně Iveta Šperlichová nakonec jednání odročila na 17. února. Hodlá mimo jiné vyslechnout znalkyni z oboru fonoskopie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x