Čtveřice zlínských lékařů se bude před soudem zpovídat z ublížení na zdraví

ZLÍN - Okresní soud ve Zlíně bude ve středu projednávat případ čtyř lékařů ze zlínské nemocnice, kteří se podle obžaloby měli dopustit trestného činu ublížení na zdraví. Agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí Okresního soudu Zlín Dušan Beránek. Podle státního zástupce je čtveřice lékařů zodpovědná za s...

ZLÍN – Okresní soud ve Zlíně bude ve středu projednávat případ čtyř lékařů ze zlínské nemocnice, kteří se podle obžaloby měli dopustit trestného činu ublížení na zdraví. Agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí Okresního soudu Zlín Dušan Beránek.

Podle státního zástupce je čtveřice lékařů zodpovědná za smrt mladé ženy, kterou záchranka dovezla 10. května 2009 na chirurgii s úpornými a křečovitými bolestmi břicha. Žena, která byla osm týdnů po porodu, o dva dny později zemřela. Pacientka trpěla náhlou příhodou břišní a zemřela na perforaci žaludečního vředu.

Lékařka chirurgie podle obžaloby náhlou příhodu břišní nerozpoznala, neprovedla RTG břicha a ženu poslala na internu s tím, že se o náhlou příhodu břišní nejedná. Lékař interní kliniky však ženu nehospitalizoval, podal ženě analgetika a s bolestmi ji poslal k neurologovi.

S tímto závěrem souhlasil i další lékař interní kliniky a rovněž souhlasil s odesláním pacientky k neurologovi. Ani jeden z lékařů přitom nevzal v potaz laboratorní výsledky, které ukazovaly zvýšenou zánětlivou aktivitu. Ženu, která trpěla obrovskými bolestmi, nemohla bolestí ani mluvit a problém jí činil jakýkoliv nádech, si nakonec do péče převzala neuroložka. I ona se držela předchozí diagnózy blokáda distálních žeber a nemocné provedla obstřik hrudní páteře. Do svalu jí pak aplikovala další dávku silného léku proti bolesti, a aniž by zdravotní stav konzultovala s internisty, respektive chirurgy, propustila ženu domů.

Pacientka ale o dva dny později zemřela.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x