Slovácké divadlo uvede v sobotu ve světové premiéře Modré květy

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Letošní první premiérou v uherskohradišťském Slováckém divadle bude v sobotu 15.ledna dramatizace proslulého románu Raymonda Queneaua Modré Květy. Dramatizace a režie se ujal tým kolem Jakuba Macečka, řekl v pátek agentuře Mediafax herec a mluvčí divadla Josef Kubáník. Představení s podtitulem Sen pro...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Letošní první premiérou v uherskohradišťském Slováckém divadle bude v sobotu 15.ledna dramatizace proslulého románu Raymonda Queneaua Modré Květy. Dramatizace a režie se ujal tým kolem Jakuba Macečka, řekl v pátek agentuře Mediafax herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Představení s podtitulem Sen proti snu přináší podle Kubáníka divákům „podivuhodného snění jednoho na první pohled obyčejného muže“.

,,Je to historická, dramatická a nesnadno uchopitelná milostná komedie,“ míní představitel hlavní role Martin Vrtáček.

Modré květy napsal Francouz Raymond Queneau, dramatizace a režie se ujal tým okolo režiséra Jakuba Macečka. Uherskohradišťský soubor dobře zná, v předchozích letech s ním nastudoval už tři inscenace. Divácky nejúspěšnější byla mozaika ze života Francoise Villona s názvem Villon F. (Na krk oprátku ti věší).

,,V Hradišti je, myslím, velmi kvalitní soubor a je tu z koho vybírat. Navíc v naší hře je spousta zpívání, budeme mít živou muziku a k tomu jsou tady herci po všech těch muzikálech pěkně vycepovaní,“ poznamenal k návratu na Slovácko režisér.

Hlavní roli vytvoří Martin Vrtáček, který si přípravu a práci na své postavě pochvaloval. ,,Mně se hraje dobře s každým kolegou, který stejně jako já kolem sebe šíří pozitivní energii a který kromě divadelní invence přináší na ,,plac“ úsměv na tváři, srandu a pohodu. V případě stylizovaného divadla, jakým Modré květy jsou, to bylo obzvlášť důležité. Mám tři krásné dcery: Andrejku Nakládalovou, Pavlínku Vaškovou a Klárku Vojtkovou. Zamiluji se do Jitušky Joskové a mé druhé já v mých snech hraje Jožka Kubáník.“

Vedle zmiňovaných herců se diváci mohou těšit na Pavla Hromádku a další uherskohradišťské osobnosti. ,,Vidění režiséra Jakuba Macečka je mi velmi blízké – stylizace, pohyb, barevnost, obrazy, výraznost v hereckém projevu, to všechno mě okouzluje. A důležité je, aby toto vše, zajímavá přitažlivá forma, společně napomohlo vnitřní výpovědi, nějakému poselství a pojmenování toho, co se odehrává v lidské duši, v naší duši,“ svěřil se Hromádka.

Autorkou na jevišti doposud nevídané výpravy je Eva Jiřikovská, dramaturgyní inscenace Iva Šulajová, hudbu složil držitel ceny Alfréda Radoka David Smečka.

Světová premiéra Modrých květů začíná ve Slováckém divadle v sobotu 15. ledna v 19.00 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x