Opoziční zastupitel Janečka nařkl zlínskou koalici z ovlivňování, ta žádá důkazy nebo omluvu

ZLÍN - Radní města Zlína ostře odmítají spekulace opozičního zastupitele za ČSSD Martina Janečky, že jsou ovlivňováni společnostmi, které provozují na území města videoloterijní terminály. Agentuře Mediafax to v pátek řekl tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Na možnou vazbu mezi radními a firmam...

ZLÍN – Radní města Zlína ostře odmítají spekulace opozičního zastupitele za ČSSD Martina Janečky, že jsou ovlivňováni společnostmi, které provozují na území města videoloterijní terminály. Agentuře Mediafax to v pátek řekl tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Na možnou vazbu mezi radními a firmami provozujícími videoterminály Janečka upozornil po čtvrtečním mimořádném zasedání zastupitelstva. To se odmítlo zabývat návrhem ČSSD zařadit do programu i bod, který se týkal právě této problematiky. „Když bylo jasné, že se náš návrh nebude projednávat, odešel z obřadní síně člověk. Je potřeba se zamyslet nad tím, jestli to byl zástupce nějakých společností, které provozují na území města videoterminály a se kterým se znají současní radní,“ sdělil Janečka své podezření, že hlasování členů koalice TOP09/STAN, M.O.R., KDU-ČSL a ZHN mohlo být ovlivněné některou z firem provozujících ve Zlíně tyto přístroje.

Koalice se proti vyjádření sociálně demokratického zastupitele důrazně ohradila. „Janečka vlastně naznačil, že mohlo dojít ke zkorumpování členů koalice. Pokud to myslel vážně, měl by rychle přinést důkazy. Jestliže je nemá, bylo by slušností, aby se omluvil. Jeho jednání považuji za naprosto nekorektní. Pro nás, tedy současné vedení města, je korupce nepřijatelná. A stále si stojíme za tím, že jsme přišli na radnici bojovat proti výherním automatům a videoterminálům,“ prohlásil druhý náměstek primátora Aleš Dufek (TOP09/STAN).

Svůj odmítavý postoj k výherním automatům a videoterminálům deklarovali členové současné Rady města Zlína hned pár dnů po nástupu do funkcí. Během jednání 29. listopadu vyjádřili souhlas s usnesením zastupitelstva z 27. listopadu 2008, kterým bylo schváleno obecně zamítavé stanovisko ke všem současným i budoucím žádostem o vydání povolení k provozování loterie nebo jiné podobné hry prostřednictvím jakéhokoliv technického zařízení a to na místech, kde není nebo v budoucnu nebude povoleno provozování výherních hracích přístrojů na základě vyhlášky města o stanovení míst, na kterých je povoleno provozovat výherní hrací přístroje. O tomto svém postoji chtěli dát hlasovat i 9. prosince v zastupitelstvu, nakonec ale tento bod stáhli z programu.

„V době mezi jednáním rady a zasedáním zastupitelstva se totiž ukázalo, že se právě mění zákonné úpravy. Musíme proto počkat, až jaký bude výstup z poslanecké sněmovny,“ konstatoval primátor Miroslav Adámek (TOP09/STAN). „V poslanecké sněmovně jsou před schválením tři návrhy novel loterijního zákona. Všechny počítají s výrazným zvýšením pravomocí obcí a měst v oblasti povolování videoterminálů a dalších hazardních her. Naprosto tedy chápu rozhodnutí představitelů města Zlína vyčkat na výsledek hlasování v poslanecké sněmovny,“ uvedl poslanec Petr Gazdík (TOP 09/STAN).

Tím, že se zastupitelstvo dosud nezabývalo rozhodnutím radních z 29. listopadu 2010, se na negativním postoji města k videoterminálům a výherním automatům podle zástupců koalice nic nemění. Usnesení zastupitelů z 27. listopadu 2008, ve kterém nebyla vyjádřena podpora tomuto druhu podnikání, zůstává nadále v platnosti v plném znění. „Vše zůstává při starém, nehrozí tedy, že by mohlo dojít k navýšení počtu videoterminálů a výherních automatů ve Zlíně. Město nepřišlo o žádný nástroj, kterým by tomuto nárůstu mohlo zabránit. Jestliže zastupitelé za sociální demokracii tvrdí něco jiného, svědčí to o jejich naprostém, možná záměrném nepochopení problému,“ je přesvědčený Dufek.

Primátoru Adámkovi vadí, že sociální demokracie chtěla prosadit záležitost týkající se videoterminálů a výherních automatů do programu zasedání zastupitelstva i přesto, že se ho nemohl účastnit radní Ondřej Běták, který má v koalici tuto problematiku na starosti. „A právě on o ni ví nejvíc. ČSSD byla informovaná o tom, že bude chybět, přesto chtěla o této problematice hlasovat. Vůbec se nezajímala o to, jaké jsme měli důvody sami tento bod do programu nezařadit, ani o to, co v této věci aktuálně podnikáme,“ mrzí Adámka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x