Zlínský filmový festival dozná změn, dramaturgové o nich budou hovořit na Berlinale

ZLÍN - Dramaturgové zlínského filmového festivalu odcestovali do Berlína, kde hodlají na letošním Berlinale odprezentovat řadu svých novinek a hlavní témata svého 51. ročníku festivalu. Agentuře Mediafax to sdělil mluvčí zlínského festivalu Martin Pášma. Dramaturgové spolu s uměleckým ředitelem Petrem Kolihou budou na...

ZLÍN – Dramaturgové zlínského filmového festivalu odcestovali do Berlína, kde hodlají na letošním Berlinale odprezentovat řadu svých novinek a hlavní témata svého 51. ročníku festivalu. Agentuře Mediafax to sdělil mluvčí zlínského festivalu Martin Pášma.

Dramaturgové spolu s uměleckým ředitelem Petrem Kolihou budou navíc v Berlíně vyhledávat vhodné snímky pro nadcházející ročník zlínské přehlídky a jednat o jejich uvedení s producenty. Kolihu pak čeká řada schůzek s osobnostmi filmového světa.

Z novinek, které bude delegace zlínského filmového festivalu na Berlinale prezentovat, je nejdůležitější nový název festivalu, nové logo i celkový design a nové centrum festivalu. Festival ponese od letošního ročníku upravený název, a to Zlín Film Festival – Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Novým centrem festivalu se pak stane zlínské Kongresové centrum, které navrhla zlínská rodačka, architektka Eva Jiřičná.

Hlavním tématy nadcházejícího 51. ročníku zlínského filmového festivalu jsou vedle tradičních mezinárodních soutěží (hraný film pro děti, hraný film pro mládež, animovaný film a evropský debut) Dny italské kinematografie, zvláštní sekce věnovaná Waltu Disneymu (110 let od narození) a řada jubileí světové i české kinematografie. Pozornost bude věnována rovněž 75. výročí vzniku zlínských filmových ateliérů, založených J. A. Baťou coby studio reklamních snímků obuvnického koncernu Baťa.

Berlinale se letos uskuteční od 10. do 20. února. Zlínský filmový festival představuje na tomto světově významném filmovém festivale svůj nadcházející ročník každoročně. Loni to bylo například při příležitosti vernisáže výstavy Filmový kouzelník Karel Zeman v budově české ambasády.

Letošní Zlín film festival se uskuteční ve Zlíně, Praze a dalších několika městech České republiky od 29. května do 5. června. Půjde o první ročník konaný po jubilejním zlatém padesátém festivalu. Jím byla ukončena ta část historie, v níž se ze zlínské přehlídky domácí tvorby pod hlavičkou Československého státního filmu stala akce mezinárodního věhlasu, úspěšně fungující i v nových tržních poměrech.

„Do nové padesátky existence našeho festivalu vstupujeme s řadou změn a odhodláním setrvat i nadále na samé špici v pelotonu festivalů, zaměřených na dětského diváka. A to i přesto, že Zlín Film Festival v posledních letech svou programovou nabídkou obsáhl i formát rodinných filmů. V nejbližší budoucnosti navíc chceme ještě víc než doposud oslovovat filmem a dalšími uměleckými prostředky mladou generaci – lidi na prahu dospělosti a produktivního věku,““ dodal umělecký ředitel Koliha.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x