Video: Hasiči nacvičovali v Otrokovicích záchranu člověka z vody, dva z nich se dostali do úzkých

OTROKOVICE - Přibližně 30 hasičů ze Zlínského a Olomouckého kraje se v úterý sjelo do Otrokovic, kde nacvičovali záchranu lidí ze zamrzlých vodních ploch. Mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček agentuře Mediafax řekl, že dva hasiči se hned na začátku sami propadli pod led a cvičení se tak změnilo v ostrý zásah.

run_function(‚id‘,’28‘,’13928′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’94‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚13928‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’28‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Hned při přesunu na štěrkové jezero se asi 30 metrů od břehu probořil pod 10 centimetrů tenkým ledem nejprve hlavní instruktor a poté i jeho jistící partner. „Přípravná fáze se tak okamžitě proměnila ve skutečnou záchranu cvičenců. Vše nakonec dobře dopadlo,“ podotkl Mitáček.

„V praktické části si hasiči mohli vyzkoušet nejen osvědčené metody, které běžně používají, ale také zcela nové taktiky a technické prostředky. Mohli si vyzkoušet i sebezáchranu z vody pomocí bodců, které se dají jednoduše vyrobit ze šroubováků či záchranu za pomoci sekery, hokejky, větve nebo autolana. Při nácviku ale používali také žebříky, nosítka, transportní lůžka či nafukovací chodníky nebo člun,“ doplnil Mitáček.

Záchrana člověka ze zamrzlé plochy je podle hasičů velmi náročná, velký vliv má čas a správný postup při záchraně. „Důležité je dbát na vlastní bezpečí a volbu vhodného technického prostředku záchrany. Ledové cvičení si hasiči moc pochvalovali a přiznali, že celá řada informací byla pro ně nová,“ dodal Mitáček.

Výcvik hasičů vedl nejuznávanější odborník na tuto problematiku mezi hasiči v celé republice, Hynek Černý z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x