ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražily brambory

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých čtyř týdnů především brambory, nejvíce zlevnila kuchaná kuřata. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji mezi 11. lednem a 8. únorem 2011 zdražilo 12 z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo, cena chleba, pečiva a šu...

ZLÍN – Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých čtyř týdnů především brambory, nejvíce zlevnila kuchaná kuřata. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 11. lednem a 8. únorem 2011 zdražilo 12 z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo, cena chleba, pečiva a šunkového salámu se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u brambor, a to o 18,87 procenta na 16,17 Kč/kg. To je o zhruba jednu korunu pod celostátním průměrem. Dále zdražily například banány, cukr, těstoviny, pšeničná mouka nebo eidamská cihla.

Nejvíce šla s cenou dolů kuchaná kuřata, a to o 17,82 procenta. Kilogram stojí průměrně 48,58 Kč, což je v zemi nejméně. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny bílých jogurtů, vajec, másla, rostlinného másla nebo piva.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili banány, o 12,77 procenta na 33,64 Kč za jeden kilogram. Dražší jsou i rajská jablka, brambory, pivo, těstoviny nebo pšeničná mouka. Nejvíce naopak zlevnily pomeranče, a to o 14,48 procenta na 24,09 Kč za kilogram. Spolu s pomeranči snížili čeští obchodníci i cenu kuchaných kuřat, mléka, vajec, pečiva či minerální vody.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x