Otrokovice mají nový rozpočet

OTROKOVICE - Otrokovičtí zastupitelé přijali po téměř dvouměsíčním období provizoria rozpočet města pro rok 2011. Agentuře Mediafax to uvedla mluvčí tamní radnice Lenka Krupková.

Nový finanční plán města nepočítá s pokračováním dalšího zadlužování a je sestaven jako vyvážený. Obsahuje rekordní objem investic v historii města a pamatuje i na více než dvoumilionovou úsporu vyplácených mezd zaměstnancům městského úřadu. Vyvážený rozpočet Otrokovic zahrnuje celkové výdaje ve výši 472 milionů 893 tisíc korun, které jsou kryty celkovými příjmy 443 milionů 338 tisíc korun a zapojením dalších financí ve výši 29 milionů 555 tisíc korun.

Téměř 205 milionů korun získá městská pokladna z daní, více než 54 milionů korun tvoří příjmy z prodeje a pronájmu pozemků, nemovitostí a přijatými příspěvky. Přijaté dotace ze státního rozpočtu i Evropské unie tvoří dalších 184 milionů korun.

Nejvýznamnějšími výdaji městského rozpočtu v letošním roce jsou investice v historicky nejvyšším objemu 154 milionů 554 tisíc korun, tvořící 32,7 procent z rozpočtu města. V následujícím roce tak budou Otrokovice investovat do všech veřejných oblastí.

„Konkrétně chceme realizovat projekty na modernizaci mnoha dětských i jednoho školního hřiště, opravy místních komunikací i několika kilometrů chodníků ve všech částech města. Budeme investovat také do lepší efektivity veřejného osvětlení, modernizace zastávek MHD, výstražného a varovného systému, vlastní televize, rekonstrukce vestibulu otrokovické Besedy a dalších mnoha akcí. Historicky největší objem investovaných financí je také jednou z cest zmírnění dopadů hospodářské krize, abychom lidem nabídli další práci a oživili trh,“ objasnil význam investic místostarosta města Milan Plesar (Nový Impuls).

Přes polovinu investované sumy představují projekty kofinancované z dotačních programů EU, nový sál v Otrokovické Besedě a Víceúčelový sportovně – společenský areál Baťov.

Protože Evropské dotace městu přijdou s určitým zpožděním a radnice musí v mezidobí zajistit úhradu dodavatelům v průběhu realizace těchto investic, počítají Otrokovice se zapojením revolvingového úvěru určeného pouze pro tento účel.

Z celkových výdajů poputuje například na zajištění dopravy přes 38 milionů korun, dávky a podpory sociálního zabezpečení spolu se sociální péčí a pomocí potřebným představují téměř 105 milionů korun. Státní správa a fungování radnice přijde na 88,5 milionu korun, vzdělání a školství téměř na 43 milionů korun, tělovýchova, sport a zájmová činnost pojme přes 80 milionů korun, ochrana životního prostředí vyjde na 22 milionů korun, kultura na 58 milionů korun a bezpečnost a pořádek přijde rozpočet města na 10,5 milionu korun. Na bydlení, komunální služby a územní rozvoj je určeno 16 milionů korun.

Otrokovice spolu s ostatními městy v republice zaznamenávají pokles v příspěvku na výkon přenesené působnosti ze strany státu.

„Oproti minulému roku je to úbytek o více než 17 procent, což znamená 4,5 milionu korun. Na tuto situaci jsme zareagovali úsporou provozních výdajů městského úřadu i obchodních a příspěvkových organizací města. K tomu jsme se rozhodli přistoupit ke snížení objemu mzdových výdajů zaměstnanců radnice o 2,5 procenta, čímž uspoříme další více než dva miliony korun,“ dodal starosta Jaroslav Budek (ČSSD).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x