Na rekonstrukci bývalé LDN ve Valašském Meziříčí bude město čerpat několikamilionový úvěr

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Přeměna bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v Dům sociálních služeb bude pro valašskomeziříčskou radnici největší investiční akcí v letošním roce. Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice agentuře Mediafax řekla, že rekonstrukce je vyčíslena na 37,5 milionu korun.

Město bude kvůli úpravám čerpat úvěr ve výši 11 milionů korun. Rekonstrukce vnitřních prostor byla zahájena už loni v listopadu.

Přestavba téměř sto let staré budovy je první etapou projektu nazvaného Seniorpark. „Druhá etapa bude spočívat ve vybudování novostavby Domova pro seniory,“ uvedla místostarostka Dagmar Lacinová (ČSSD) s tím, že jde o investici kraje. Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí záměr schválilo, pozemky tak budou v budoucnu převedeny na Zlínský kraj.

„Projekt domu sociálních služeb vytvoří centrum sociálních služeb nabízející komplexní služby, tedy služby ambulantní, pobytové a terénní, seniorům a osobám se zdravotním znevýhodněním,“ vysvětlila místostarostka. Dům vytvoří odpovídající zázemí pro lidi, kterým jejich zdravotní stav již neumožňuje samostatný pobyt v domácím prostředí. „Většinou půjde o klienty-seniory, kteří jsou po odléčení závažného onemocnění a stabilizaci zdravotního stavu propuštěni z nemocnice, musejí ale mít zvýšenou zdravotní ošetřovatelskou péči,“ doplnila Lacinová.

Klienti budou moci v domě sociálních služeb využít různé služby v rámci krátkodobých, střednědobých i dlouhodobých pobytů se zajištěním celodenní ošetřovatelské péče. „Bude zde i základna pro terénní zdravotní ošetřovatelskou a domácí péči, osobní asistenci, denní stacionář pro 10 klientů, půjčovna kompenzačních pomůcek, oddělení sociálních lůžek a specializované oddělení lůžek pro lidi se sníženou schopností komunikace v důsledku mozkových příhod nebo stařecké demence,“ upřesnil ředitel hospice Citadela Miloslav Běťák.

Celkové finanční prostředky potřebné na rekonstrukci budovy byly původně vyčísleny na 44 milionů korun. „Náklady na stavební práce se nám však podařily snížit o téměř sedm milionů,“ dodala místostarostka.

Suma 37,5 milionu bude navýšena o čtyři miliony korun, a to na nákup vnitřního vybavení. Prostředky město získalo ze dvou dotačních programů – z Regionálního operačního programu Střední Morava ve výši 30,7 milionu a z prostředků Státního fondu životního prostředí ve výši 5,3 milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x