Novou držitelkou Ceny města Vsetína bude pedagožka Jana Rokytová

VSETÍN - Cenu města Vsetína letos získá pedagožka Jana Rokytová. Agentuře Mediafax to ve středu uvedla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Pedagožka získá ocenění za dlouhodobý rozvoj kultury ve městě. Prvním nositelem ceny je přitom její manžel, hudebník a folklorista Břetislav Rokyta. Letos bude Cena města udělena už pojedenácté.

Kulturní komise rady města vybírala z dvanácti návrhů, které zasílali samotní občané. Radním doporučili tři návrhy bez udání pořadí – akademického sochaře Miroslava Machalu, nakladatele Dalibora Malinu a učitelku Janu Rokytovou. Radní doporučili zastupitelstvu města jako nejvhodnější kandidátku Janu Rokytovou, a to jejich návrh schválilo.

„Paní Rokytové poslalo svůj hlas nejvíce občanů Vsetína. Je dlouholetou pedagožkou dramatického a výtvarného oboru, má na starosti uvádění společenských akcí, přednáškovou činnost a je vedoucí dámského klubu Tilia. Mimo jiné také spolupracovala na tvorbě tří DVD o městě Vsetíně a režírovala pořad Co v archivech nenajdete. Její práce si moc vážíme,“ sdělila starostka Iveta Táborská (ODS).

Janu Rokytovou ocenění velmi překvapilo. „Přiznám se, že bych jej nečekala ani ve snu. Myslím, že si jej zaslouží řada jiných osobností Vsetína,“ konstatovala umělkyně.

Kromě svého manžela se zapíše do dějin města společně s Jiřím Pardubou, Boženou Raškovou, Oldřichem Ondřejíkem, Evou Urbachovou, Jaroslavem Davidem, Jaroslavem Čermákem, Jaromírem Bazelem st., Libuší a Otakarem Švecovými, Františkem Božkem a Květoslavem Kotasem, Alenou Zdražilovou a Antonínem Kaderkou. Slavnostní předání Ceny města Vsetína se uskuteční pravděpodobně v průběhu května.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x