Ve čtvrtek začne čtvrtfinále play-off hokejové extraligy, hraje se ve Zlíně a Českých Budějovicích

ZLÍN - Čtvrtečními duely HC Mountfield-HC Vítkovice Steel a PSG Zlín-HC Eaton Pardubice startuje čtvrtfinále play-off Tipsport extraligy. Všechny celky měly téměř čtrnáctidenní pauzu a na rozhodující zápasy sezony jsou patřičně nažhaveny.

České Budějovice se s Vítkovicemi utkají v play-off samostatné české ligy vůbec poprvé v historii. Výhodu domácího prostředí v úvodních dvou zápasech měli mít Ostravané, ale jelikož se v době, kdy se mělo hrát, koná v ČEZ Aréně tenisové utkání Davis Cupu, došlo k výměně pořadatelství a série odstartuje na jihu Čech.

„V úvahu připadal i krizový plán, kdy bychom se museli uchýlit ke kontumacím, což se v historii nikdy dříve nestalo. Naštěstí k tomu ale nedošlo. Další varianta byla taková, že bychom ty zápasy odehráli v nedaleké Porubě. Jenže to by pro nás byl obrovský, několikamilionový problém. Proto jsme vděční Budějovicím, že kývly na náš návrh a série začne tam,“ řekl pro klubové stránky generální manažer Vítkovic Petr Husička.

Případný pátý zápas se bude hrát v ČEZ Aréně, takže je velmi pravděpodobné, že Vítkovice sehrají tři domácí utkání v řadě. „Může to být pro nás velká výhoda v případě, že se nám podaří vyhrát v Budějovicích aspoň jeden zápas,“ myslí si Husička. „Jestli chceme postoupit, musíme je čtyřikrát porazit a nezáleží na tom, kde začínáme,“ má jasno útočník Viktor Ujčík. Lehké to mít Vítkovice ale nebudou, v základní části je Mountfield porazil hned třikrát.

Statistika ze vzájemných utkání soupeřů ve druhé dvojici, tedy Zlína s Pardubicemi, vyznívá zcela vyrovnaně. Každý z týmů vyhrál dvakrát a vždy na ledě soupeře. „Nebudu zastírat, že Zlín je pro nás velmi těžký soupeř. Pokud chceme uspět, nesmíme opakovat výkony z domácích zápasů. Několikrát jsem opakoval před play-off, že se jedná o jinou soutěž, tam rozhodují přesilové hry, momenty překvapení, kompletní sestava a štěstí,“ řekl na webových stránkách Východočechů generální manažer klubu Zbyněk Kusý.

Trenér Pardubic Josef Jandač předpovídá velmi vyrovnanou sérii. „Zlín hraje hodně nepříjemně. Má velmi organizovanou hru a jasně daný systém. Uvidíme, zda něco nezmění, ale soupeři s tím až tak nehýbou,“ poznamenal zkušený kouč s tím, že do play-off vstoupí jako brankářská jednička mladý Martin Růžička.

Kvality soupeře oceňuje také Zlín. „Pardubice hrají již dlouhou dobu velmi ofenzívně a hodně aktivně v útočném pásmu. Na druhou stranu jsou velmi disciplinované v obraně. Je to velmi vyvážené mužstvo. Jejich série dvanácti zápasů bez prohry, to je něco úžasného. Mají velké zkušenosti s play-off a v tom vidím výhodu na jejich straně,“ řekl na adresu obhájce titulu zlínský útočník Jaroslav Balaštík.

Extraliga, čtvrtfinále play off – čtvrteční 1. zápasy:17.30 HC Mountfield České Budějovice – HC Vítkovice Steel18.10 PSG Zlín – HC Eaton Pardubice (ČT4 Sport)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x