V Holandsku zemřel čestný občan Valašského Meziříčí Mirek Kabela

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčský rodák a čestný občan města Mirek Kabela zemřel v Holandsku ve věku 73 let. Agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informovala Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Kabela byl iniciátorem a donátorem literární soutěže, byl autorem několika knih a také psychiatrem. Zemřel v Holandsku 20. února, v zemi žil několik desetiletí.

„Vzpomínáme na Mirka jako na výjimečného člověka a přítele celé knihovny. V uplynulých letech podpořil několik desítek mladých literárních talentů, když před dvanácti lety inicioval vznik literární soutěže,“ řekla zástupkyně ředitelky knihovny Pavla Holmanová.

Mirek Kabela měl od svých středoškolských studií úzký vztah k Valašskému Meziříčí. Ačkoli emigroval, do meziříčské knihovny opět zavítal krátce po sametové revoluci. Dovezl také balík knih. „Tím začalo velké přátelství,“ dodala Holmanová. Mnohokrát besedoval se čtenáři, četl všechny soutěžní příspěvky, a pokud mu dovolilo zdraví, osobně ocenil nejlepší autory. „Bohužel už nikdy nepřijede, ale Literární soutěž Mirka Kabely vykročí do svého třináctého ročníku,“ dodala Holmanová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x