Páteční vzpomínkový koncert na Mejlu Hlavsu bude v Hradišti bez Půlnoci, pořadatelé zlevní vstupné

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Koncert v uherskohradišťském klubu Mír věnovaný osobnosti hudebníka a člena skupin The Plastic People of the Universe a Půlnoc Milana "Mejly" Hlavsy poznamenalo onemocnění zpěvačky Michaely Němcové. Půlnoc tak nevystoupí, vstupné bude nižší, uvedl Jaromír Orel z Městských kin Uherské Hradiště.

Management skupiny Půlnoc pořadatele informoval o onemocnění zpěvačky Michaely Němcové, která má těžkou angínu. „Skupina proto musí tento týden zrušit veškerá svá vystoupení. Mimo Uherského Hradiště se to týká i brněnského koncertu,“ vysvětlil Orel.

Pořadatelé se proto rozhodli snížit cenu vstupného o 50 korun. Nyní diváci pořídí lístek na koncert za 200 korun v předprodeji, na místě zaplatí 249 korun. Majitelé průkazek Zlatý Fond a Filmového klubu ART Uherské Hradiště mohou ve čtvrtek naposledy lístek pořídit před projekcemi v kinech Reduta a Mír za 149 korun.

„Koncertu legendární skupiny The Plastic People of the Universe předchází ve čtvrtek od 16 hodin v klubu Mír vzpomínkový pořad, který představí unikátní a zatím nikdy nezveřejněné videozáznamy Milana Hlavsy s Plastic People a Půlnoci z let 1970-2000. Tyto videozáznamy včetně několika záznamů ze své soukromé sbírky představí hudební publicista Jaroslav Riedel, který se mimo jiné dlouhodobě zabývá českým undergroundem,“ upozornil Orel.

The Plastic People of the Universe (PPU) založil Hlavsa v roce 1968. Skupina se již od začátku setkávala s nelibostí ze strany StB. Tajně natočené desky byly vydávány jako samizdatové tituly v zahraničí, skupina vystupovala většinou jen neveřejně na soukromých oslavách. Po roce 1989 se její členové věnovali jiným projektům. V klasické sestavě se Plastici znovu sešli až v roce 1997.

Na začátku roku 1989 dostal Hlavsa dlouho žádané povolení vycestovat na koncertní turné do USA se zbytky členů PPU (Půlnoc). Po listopadovém převratu Hlavsa se skupinou Půlnoc absolvoval několik dalších úspěšných turné po USA. Nyní – takřka po dvaceti letech – Půlnoc znovu výjimečně vystoupí na několika koncertech v rámci ,,Vzpomínky na Mejlu[i]“, a to v téměř původní sestavě se zpěvačkou Michaelou Němcovou.Plastiky na uherskohradišťském koncertu doplní další hudební fenomén – skupina Garage, pro kterou složil Hlavsa několik hitů. Její hudba je založena na osobnosti charismatického zpěváka Tonyho Ducháčka, který je také autorem většiny textů.

Od úmrtí Milana „Mejly“ Hlavsy, originálního hudebníka a mimo jiné i přítele exprezidenta Václav Havla, letos uplynulo 10 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x