Valašskokloboucká radnice chce nechat ve městě postavit kompostárnu

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Valašskokloboucká radnice hodlá ve městě zřídit kompostárnu, která by zpracovávala biologicky rozložitelný odpad z domácností občanů i z údržby veřejné zeleně. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek oznámila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Záměr města navazuje na úspěšný projekt z loňska, kdy radnice poskytla občanům kompostéry pro domácí využívání bioodpadu a současně pořídila speciální kontejnery určené na stanoviště ve městě.

„Vývoj i legislativa v oblasti třídění odpadů vede k tomu, že se města a obce musejí zabývat stále naléhavější otázkou využití biologicky rozložitelného odpadu. Ten by neměl zaplňovat skládky, ale měl by být efektivně zpracováván a v užitečné formě vracen do přirozeného koloběhu. Řešením může být právě komunitní kompostárna,“ řekl místostarosta města Valašské Klobouky Martin Janík (Kandidátka mladých).

Součástí záměru je vedle samotného vybudování kompostovacího místa i pořízení dalších 300 kusů kompostérů pro domácí užívání. „Protože se loňský projekt kompostérů do rodin osvědčil a byl o něj velký zájem, zahrnuli jsme zde jeho rozšíření. Domácím zužitkováním bioodpadu občané získávají cennou surovinu, ale pomáhají také snižovat objem komunálního odpadu,“ dodal místostarosta.

Projekt navrhuje vybudovat kompostárnu v areálu bývalého Fučkova mlýna, dnešního místa zpětného odběru. Zde by byl svážen bioodpad z kontejnerů ve městě a putoval by sem i biologicky rozložitelný materiál, který by vznikl při péči o městskou zeleň. „Odpad by byl rozdrcen do homogenické hmoty a technikou uspořádán do kompostovacích hromad, v nichž by probíhal přirozený tlecí proces. Výsledkem by byl kompost připravený k okamžitému použití na veřejná prostranství, ale také pro zemědělce a zahrádkáře,“ přiblížil systém kompostárny Janík. Areál by byl vybaven potřebným zařízením, mimo jiné štěpkovačem, překopávačem a malotraktorem.

Zřízení komunitní kompostárny bude ovšem záviset na úspěšnosti žádosti o dotaci, kterou město podá na Státní fond životního prostředí letos na jaře. Ta by mohla pokrýt až 90 procent celkových nákladů projektu, které dosahují výše 1,1 milionu korun. V případě kladného výsledku by mohla kompostárna začít plnit svůj účel v příštím roce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x