Rožnovští strážníci odevzdali autolékárničky Adře, ve sbírce bylo i několik rarit

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Městští strážníci z Rožnova pod Radhoštěm odjeli ve čtvrtek do Valašského Meziříčí, kde pracovníkům humanitární organizace Adra odevzdali autolékárničky ze sbírky, do které se zapojili obyvatelé Rožnova. Agentuře Mediafax to uvedl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Celkem se nakonec podařilo v Rožnově nashromáždit kolem 250 vyřazených autolékárniček, ve sbírce bylo podle Grosse i několik rarit.

„Mezi zdravotnickým materiálem našli strážníci například nejstarší obvazy a náplasti až z roku 1971. Některé obvazy byly vyrobeny v čínské Šanghaji a Městská policie Rožnov pod Radhoštěm sestavila z obsahu lékárniček i pestrou sbírku 20 různých druhů nůžek,“ podotkl Gross.

Adra odveze část vybavení autolékárniček do nemocnice v keňském Itibu. Materiál, který neskončí v Africe, pak poslouží lidem v České republice. „Ve snaze zamezit plýtvání a nárůstu odpadu jsme při likvidaci zbývajících položek hledali řešení jejich uplatnění. Nůžky a taštičky na zip použijí zařízení pracující s dětmi, respirační roušky zdravotnické školy. Tohoto materiálu je skutečně obrovské množství, a proto do Afriky poletí jen jeho malá část, zbytek rozdáme českým zařízením. Důvodem je především nákladnost dopravy,“ Andrea Urbancová z Adry.

Rožnov pod Radhoštěm bylo jedním z přibližně 200 míst v České republice, kde mohli lidé vyřazené autolékárničky na humanitární projekt Adry odložit.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x