Pardubice vyhrály v prvním čtvrtfinálovém duelu ve Zlíně, v prodloužení rozhodl Bartek

ZLÍN - Hokejisté Pardubic zvítězili ve čtvrtečním prvním utkání čtvrtfinále Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy na ledě Zlína 4:3 po prodloužení, když rozhodující gól vstřelil v 68. minutě útočník Martin Bartek. Východočeši se tak ujali vedení v sérii 1:0, druhý zápas je na programu v pátek.

Zápas začal mnohem lépe pro Východočechy, když už po dvou a půl minutách potrestal první chybu domácího beka Bořuty útočník Rákos, který vyjel od zadního mantinelu a u levé tyčky překvapil gólmana Dubu. Zlín nečekaný zásah hodně srazil a musel se bránit atakům soupeře, který mohl litovat mizerné koncovky. Největší příležitosti spálili v přesilovce Bartek se Somíkem. Domácí poprvé vážněji zahrozili až ve 12. minutě, Köhler však zblízka napálil puk pouze do připraveného brankáře Růžičky.

Hráčům Pardubic nestačila ke zvýšení náskoku ani dvojnásobná početní výhoda, která po faulech Balána a Švrčka trvala minutu a 55 vteřin. Zlín dokonce nepovolil hostům dostat se do jediné vážnější šance a Duba si tak připsal v oslabení pouhé tři zákroky. Úvodní třetina se dohrávala až po úpravě ledu, k tomu kroku se sudí rozhodli poté, co jeden z fanoušků ztratil na chvíli vědomí a na tribuně jej ošetřoval lékař zlínského celku i pracovníci záchranné služby.

Hostům vyšel i vstup do druhé části. Po další minele Bořuty využil přečíslení dvou na jednoho hned ve 21. minutě Somík, který zvýšil na rozdíl dvou branek. Zlínští se však nevzdali a díky nedisciplinovanosti protivníka skóre během necelých čtyř minut otočili. Jako první se v přesilové hře prosadil střelou od modré čáry Galvas, kuriózní zásah Balaštíka musel posvětit videorozhodčí a obrat dokonal opět Galvas, jemuž střela sice nesedla, přesto si ale kotouč našel cestu za Růžičkova záda.

Zlín se však z vedení dlouho neradoval. Také Východočeši ukázali svou sílu v početní výhodě a při vyloučení Bořuty srovnal Nakládal. Poté byli hosté nebezpečnější a Duba se musel ve svém brankovišti hodně otáčet, aby udržel domácím alespoň remízu. V závěru měly oba týmy šanci rozhodnout, ale Zohorna ani Ondráček se v koncovce neprosadili.

Rozhodnutí padlo v prodloužení. Zlínští špatně vystřídali, Matějíček musel faulovat a nabídnutou přesilovku využil Bartek, který poslal Pardubice do vedení v sérii a prodloužil jejich šňůru vítězných zápasů v play-off na třináct. Předchozích dvanáct vyhraných zápasů za sebou zajistilo Východočechům vloni titul.

Hostující trenér Josef Jandač byl rád, že jeho celek vykročil do letošní vyřazovací části vítězstvím na ledě soupeře. „Bylo to vyrovnané utkání s dobrým koncem pro nás. Dobře jsme do něj vstoupili a vedli 2:0. Pak jsme měli sérii vyloučení, soupeř nás dokázal potrestat a zápas otočil zápas. Naštěstí jsme v přesilovce srovnali a v další výhodě v prodloužení rozhodli,“ poznamenal Jandač.

Jeho protějšek Zdeněk Venera byl hodně zklamaný. Poté, co jeho mužstvo dokázalo ve druhé třetině otočit výsledek, věřil v úspěšný vstup do play-off. „Bohužel jsme delší dobu neudrželi vedení a pak v prodloužení nabídli přesilovku čtyři na tři. Ale nedá se nic dělat, je to pryč, zítra nás čeká další zápas,“ uvedl Venera.

Čtvrtfinále Česká pojišťovna play-off Tipsport extraliga ledního hokeje – 1. zápas:

PSG Zlín – HC Eaton Pardubice 0:1, zápas byl v 19. minutě přerušen

Branka: 3. Rákos (Mezei). Rozhodčí: Hodek, Polák – Bejček, Charvát. Sestavy:

PSG Zlín: Duba – M. Hamrlík, Linhart, Švrček, Galvas, Bořuta, Řezníček, Matějíček, Lučka – Balaštík, Leška, Köhler – Důras, T. Sýkora, I. Rachůnek – Kubiš, Balán, Sivák – Holík, Roman Vlach, Ondráček. Trenéři: Zdeněk Venera a Rostislav Vlach.

HC Eaton Pardubice: M. Růžička – Nakládal, F. Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, Mezei, M. Drtina, Jan Kolář II – Jan Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Kůrka, Špirko, Rákos – Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x