Na Vsetínsku začíná cvičení armádních záložáků

VSETÍN - Tři dny pochodu v neznámém horském terénu, se zbraní v ruce a plnou polní na zádech čeká na příslušníky pěší roty aktivních záloh Armády ČR, kteří se od pátku do neděle zúčastní na Vsetínsku cvičení s názvem Patrola 2011. Agentuře Mediafax to za organizátory řekl Josef Beneš.

„Pravidelné zimní cvičení prověří naši fyzickou a psychickou odolnost i schopnost orientace a pěšího přesunu v náročném terénu. Zároveň má napomoci ke stmelení kolektivu. Jeho důležitou součástí bude takticko-střelecká, topografická a zdravotnická příprava,“ informoval pořadatel cvičení, nadrotmistr Jan Kostelný.

Zhruba tři desítky záložáků, působících při krajských vojenských velitelstvích ve Zlíně a Brně, budou operovat v oblasti Vsackého Cábu v nadmořské výšce okolo 800 metrů. Odtud se přesunou do okolí Valašského Meziříčí. Pěšky a s plnou zátěží ujdou v převážně horském terénu přes 30 kilometrů. Nocovat budou v lese pod celtovými přístřešky, které si sami vybudují.

„Celou noc budeme držet strážní službu. Kdykoli za tmy nebo i ve dne může naši patrolu napadnout nepřítel. Role útočníků připadne policistům z pořádkových jednotek ve Zlíně a Brně. Bude to pro ně součást přípravy na pátrací akce, do nichž mohou být nasazeni. Ke skutečné rvačce ale nedojde, fyzický kontakt ke zneškodnění nepřítele je zakázán,“ poznamenal Kostelný, jenž cvičení naplánoval na období s nejpravděpodobnějším výskytem extrémního zimního počasí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x