Spor Hamé o napodobování loga v Rusku se bude projednávat znovu

BABICE - Potravinářská Hamé pokročila v boji proti napodobování své značky na ruském trhu, zatímco 1. kolo soudního řízení dalo zapravdu společnosti Ruzkom, v následujícím soudním řízení soud zrušil rozhodnutí nižší instance a vrátil případ k opětovnému projednání. Firma o tom informovala v pátek.

Už déle než rok trvá soudní proces jedné z největších českých potravinářských společností Hamé v boji proti napodobování jejího loga a designu výrobků společností Ruzkom na ruském trhu. Ruzkom se snažil využít velmi vysoké známosti paštik Hamé a jejich oblíbenosti ruskými spotřebiteli tím, že využil velmi podobné logo a design a začal své vzhledově snadno zaměnitelné výrobky distribuovat na ruském trhu.

Zatímco 1. kolo soudního řízení podivně dalo zapravdu společnosti Ruzkom, v následujícím soudním řízení soud zrušil rozhodnutí nižší instance a vrátil k opětovnému projednání s poukázáním na velmi subjektivní názor soudního experta, jehož expertíza byla vzata v potaz v prvním soudním řízení.

„Hamé se tak blýská na časy, že se konečně domůže svých práv a odškodnění za ušlý zisk a současně že půjde i o precedens, poněvadž stejně jako Ruzkom i některé další ruské firmy začaly design paštik Hamé kopírovat,“ uvedla Marcela Mitáčková, ředitelka marketingu firmy.

Hamé na ruském trhu působí již od poloviny 90. let minulého století. V roce 2004 zde otevřela nový výrobní závod ve městě Vladimiru, cca 200 km od Moskvy. V tomto závodě vyrábí paštiky, kečupy a kojenecké masozeleninové výživy, které distribuuje nejen na ruském trhu, ale i do dalších rusky mluvících zemí bývalého SNS. V roce 2010 dosáhlo Hamé v Rusku tržeb v hodnotě 815 milionů rublů (cca 500 mil. Kč).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x