Pardubice vyhrály ve Zlíně i podruhé a natáhly vítěznou sérii v play-off na čtrnáct utkání

ZLÍN - Hokejisté Pardubic vyhráli v pátečním druhém utkání čtvrtfinále Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy na ledě Zlína 4:2 a vedou 2:0 na zápasy. Dva góly dal útočník Jan Starý, série pokračuje v pondělí na východě Čech.

Pardubice začaly na stadionu Luďka Čajky stejně jako v předchozím utkání a už ve třetí minutě vedly. Vyloučení Galvase potrestal už po 18 vteřinách nekrytý Starý, který pohodlně zavěsil do odkryté Dubovy klece. Předtím měli šanci i domácí, jenže Sýkora místo střely zvolil v dobré pozici raději nahrávku.

Ideální příležitost k vyrovnání promarnil Důras, kterého vysunul na modrou čáru pasem z obranného pásma Rachůnek, jenže zlínský útočník při zakončení selhal a minul Růžičkovu branku. Tento moment domácí poznamenal a v 10. minutě prohrávali už o dvě branky. Nejproduktivnější pardubický hráč Bartek mohl jen poděkovat Zohornovi za milimetrovou nahrávku, kterou bezpečně usměrnil za záda gólmana Duby.

Východočeši byli dlouho lepším týmem, Zlín ožil jen díky štastnému zásahu Finsterleho, jehož nahození před bránu skončilo v síti. Elán vydržel domácím ještě v úvodu druhé třetiny. Pak ale zamířil do kabiny klíčový bek Hamrlík a bez něj se Moravané ještě víc trápili. Hamrlíkova absence byla nejvíce znát v přesilových hrách, v nichž scházela jeho přesná rozehrávka a střelba od modré čáry.

Přesto měl v polovině zápasu vyrovnání na hokejce Ondráček, který mířil do prázdné brány, jenže Růžička předvedl skvělý zákrok a zabránil puku v cestě do sítě. Vzápětí platilo pravidlo nedáš – dostaneš, když Koukal překonal Dubu a zvýšil na rozdíl dvou branek.

Naději na smazání manka vrátil Zlínu obránce Řezníček, který snížil při vlastním oslabení, jenže na víc se už domácí nezmohli. Pardubičtí hokejisté při hře Zlína bez brankáře náskok ještě navýšili a podruhé ve čtvrtfinále vyhráli. Prodloužili tak svou sérii vítězných zápasů v play-off na čtrnáct, když v minulé sezony uspěli dvanáctkrát v řadě a vybojovali mistrovský titul. „Za stavu 3:1 jsme si zápas zkomplikovali, když jsme inkasovali v přesilovce. Pak jsme ještě pustili soupeře do početní výhody a do powerplay, ale nakonec to pro nás dopadlo šťastně. Jsme rádi za vítězství,“ řekl pardubický asistent trenéra Pavel Hynek.

Domácí kouč Zdeněk Venera byl podruhé za sebou zklamaný. „Zase jsme začali hloupým faulem, dostali jsme první gól a to mužstvo srazí. Zápas měl dva zlomové momenty,“ poznamenal Venera a měl na mysli nevyužité tutovky Důrase a Ondráčka. „A když už to vypadalo, že bychom mohli utkání zdramatizovat, tak udělal faul na gólmana Důras a bylo po zápase. Je to škoda, protože oproti včerejšku nám to mnohem víc bruslilo a měli jsme živější projev,“ litoval trenér Zlína.

Od druhé třetiny nemohl počítat se zraněným bekem Hamrlíkem, který předčasně zamířil do šatny a přidal se na marodku k útočníkům Čechovi s Kubišem. „Přisedl si nohu a v tuto chvíli neznám žádnou přesnou prognózu. Je to náš nejzkušenější bek a jeho zráta byla znát. Ale nedá se nic dělat, to k play-off patří,“ pravil Venera, který doufá v obrat. „Ty zápasy nebyly zase tak jednoznačné. A nebylo by to poprvé, kdyby se to podařilo otočit. Stále věříme, bylo by špatné, kdybychom už teď skládali zbraně,“ zakončil zlínský kouč.

Čtvrtfinále Česká pojišťovna play-off Tipsport extraliga ledního hokeje – 2. zápas:

PSG Zlín – HC Eaton Pardubice 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Branky: 19. Finsterle (Balán), 52. Řezníček (Balán) – 3. Starý (Jan Kolář I, F. Kaberle), 10. Bartek (Zohorna), 32. Koukal (Jan Kolář I, Starý), 60. Starý. Rozhodčí: Šindler, Trombík – Bláha, Kostka. Vyloučení: 11:12. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 6420. Stav série: 0:2.

Sestavy:
PSG Zlín: Duba – M. Hamrlík (41. Řezníček), Linhart, Švrček, Galvas, Matějíček, Lučka – Balaštík, Leška, Köhler – Důras, T. Sýkora, I. Rachůnek – Finsterle, Balán, Sivák (41. Z. Okál) – Holík, Roman Vlach, Ondráček. Trenéři: Zdeněk Venera a Rostislav Vlach.

HC Eaton Pardubice: M. Růžička – Nakládal, F. Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, Mezei, M. Drtina, Jan Kolář II – Jan Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Kůrka, Špirko, Rákos – Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

--> --> --> --> -->