V mnoha obcích Zlínského kraje se uskuteční fašank

ZLÍN - Zlínský kraj bude o víkendu žít fašankem neboli masopustem. Vodění medvěda nebo pochovávání basy se chystá ve městech i v nejmenších obcích, agenturu Mediafax o tom informovala ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

Už podvanácté ožije v novodobé historii fašankem zlínská ulice Lešetín I. Jestliže na první ročník dorazily pouze desítky lidí, v posledních letech je už velmi vyhledávanou akcí. „Věříme, že se lidé budou i letos dobře bavit. Jako překvapení pro ně chystáme po dlouhé době ukázku pravé zabíjačky přímo na ulici,“ prozradila jedna z hlavních organizátorek Zuzana Baťová. Dodala, že letošní ročník by měl být i vzpomínkou na herce Lubora Tokoše, který stál u zrodu akce.

Lešetínský fašank se uskuteční v sobotu od 10 do 15 hodin. Ten, kdo přijde v kostýmu, dostane grilovanou klobásu zdarma. Každé dítě v masce navíc získá dárek.

Přípravy na sobotní fašank vrcholí i v Bohuslavicích u Zlína. V této obci se tradičně neobejdou bez vodění medvěda chasou od domu k domu. „Připravené jsou plačky, basa se ponese na márách, bude opravdu veselo,“ podotkl místostarosta obce Libor Buchta. Vyvrcholením masopustu bude zábava v místní sokolovně s živou muzikou a vystoupením místní taneční skupiny Smajlíci, program začne ve 20 hodin. Pořadatelem je místní sbor dobrovolných hasičů.

Za fašankem se lidé mohou vydat i například do Strání na Uherskohradišťsku, kde 24. ročník Festivalu masopustních tradic vypukl ve čtvrtek a potrvá do úterý 8. března. K vidění bude třeba stovka účinkujících v krojích v čele s magickým slaměňákem nebo prastarý mečový tanec fašankářů.

Fašankem, masopustem, ostatky nebo třeba pochováváním basy se bude žít i jinde, třeba Kaňovicích, Halenkovicích a Sazovicích na Zlínsku, Sulimově a Chvalčově na Kroměřížsku či Pozlovicích u Luhačovic.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x