Ženy budou moci svůj svátek oslavit návštěvou zlínského muzea zdarma

ZLÍN - Originálním způsobem se rozhodlo zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy oslavit MDŽ, umožní totiž v úterý všem ženám bezplatný vstup. Agentuře Mediafax to řekla Blanka Kovandové ze zlínského muzea.

„Chceme ukázat, že svátek, který byl za totality hodně zprofanovaný, se dá prožít apoliticky a hezky. Proto nabízíme ženám všech věkových kategorií prohlídku našich expozic právě na MDŽ zdarma,“ vysvětlil Antonín Sobek, ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Zlín.

Ve zlínském zámku je nyní největším lákadlem výstava Pátrání po místě, která představuje Zlín a jeho zákoutí z neobvyklých úhlů pohledu. Odborní pracovníci muzea našli zajímavá místa a pomocí této expozice upozorňují na jejich jedinečnost. „Návštěvníci tak například zjistí, že pod nejrušnější zlínskou křižovatkou u kostela se našly stopy osídlení vedoucí až do pravěku nebo čím může překvapit procházka starým ovocným sadem vedle lyžařského svahu, kde se našel opravdový poklad nebo kde se pekl dobrý chleba,“ prozradila jedna z autorek výstavy, Ivona Habartová s tím, že pro děti i hravé dospělé je součástí výstavy řada zajímavých úkolů.

Za zmínku stojí také výstava fotografií Michala Girgela Voda poetická, která je instalována na spojovací chodbě zlínského zámku či stálé expozice – S inženýry Hanzelkou a Zikmundem pěti světadíly nebo Zlínské filmové studio od reklamy k tvorbě pro děti.

Navíc své expozice otevře v úterý pro ženy zdarma i Obuvnické muzeum, sídlící v bývalé vstupní bráně do továrního areálu. „Ze zámku mohou ženy a dívky přejít rovnou k nám a potěšit se kromě unikátních kousků obuvi i aktuální výstavou s názvem Správná kabelka pro správnou chvíli, která představuje unikátní kolekci luxusních kabelek z reptilií, ale i kabelky z lýka, textilií nebo plastů. Kabelky a podobné doplňky ženy nikdy nepřestanou zajímat,“ doplnila vedoucí Obuvnického muzea Miroslava Štýbrová.

Muzeum jihovýchodní Moravy má ve všední dny otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Mezinárodní den žen není socialistický výmysl uměle vytvořený minulým režimem, ale mezinárodně uznávaný den stanovený k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1909. Poprvé ho v roce 1911 oslavili v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA. Od roku 1975 pak je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x