Podnikatel z Uherskohradišťka vylákal ze zájemců o fotovoltaické elektrárny přes tři miliony korun

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťští kriminalisté prokázali již obviněnému sedmadvacetiletému majiteli firmy z Uherskohradišťska další podvody v souvislosti se slibovaným postavením fotovoltaických elektráren. Policejní mluvčí Aleš Mergental agentuře Mediafax v úterý uvedl, že škoda už přesáhla tři miliony korun.

Muže policisté obvinili už v listopadu loňského roku, kdy se měl v souvislosti s fotovoltaickými elektrárnami dopustit čtyř podvodů za 900 tisíc korun. Od té doby ale kriminalisté našli další poškozené firmy a obyvatele, které podnikatel podvedl. „Někteří poškození se nám přihlásili sami, celkem šlo o deset dalších případů se škodou přes 2,2 milionu korun,“ upřesnil Mergental.

Pěti lidem v Brně, Plzni, Olomouci, Velkých Pavlovicích a České Lípě muž slíbil vystavět fotovoltaické elektrárny na střechách rodinných domů. Vždy si nechal zaplatit zálohy okolo 400 tisíc korun, přičemž sliboval výstavbu do několika týdnů. Dodnes nepostavil ani jednu. V jednom případě udělal práce za 30 tisíc korun a v jednom případě vrátil ze zálohy 100 tisíc korun.

V roce 2009 a 2010 si pak objednal čtyři kilometry elektrických kabelů, 25 fotovoltaických panelů, přes čtyři tisíce cihel, ale za dodané zboží plně nezaplatil. Nezaplatil ani firmě za demoliční práce. Za pronájem stavebního kontejneru nejenže neplatil, ale ještě ho prodal. Jindy si zase nechal zaplatit za naslibované konektory, které zákazníkovi neodeslal.

Mladý podnikatel je obviněn ze spáchání trestných činů podvodu a zpronevěry. Celkově způsobil škodu 3,1 milionu korun, hrozí mu až osm let vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x