Město Zlín se rozhodlo stanovit finanční limity, které bude žádat po lidech za poskytnutí informací

ZLÍN - Město Zlín nebude po žadatelích o informace z magistrátu žádat částky v řádech desítek tisíc korun, a to ani přesto, že na ně má město podle platných sazebníků nárok. Agentuře Mediafax to ve středu řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Vedení města se k tomuto kroku rozhodlo na základě zkušenosti s bývalým vedoucím oddělení informačních systémů magistrátu Luďkem Maděrou, který měl za poskytnutí informací zaplatit sumu převyšující 32 tisíc korun.

„Stanovíme nejvyšší možnou částku, kterou budeme po žadatelích požadovat. A přes tento limit nepůjdeme ani v případech, kdy na to budeme mít podle sazebníku úhrad nárok. Je to z naší strany další krok, jak zajistit maximální informační vstřícnost vůči veřejnosti,“ sdělil náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN). Nejvyšší možná částka, kterou město bude po žadatelích požadovat, bude v řádu tisíců korun a k jejímu přesnému stanovení dojde co nejdříve, upřesnil Běták.

Maděra požaduje informace opakovaně už od roku 2002. Například v roce 2008 si podal 23 žádostí. Loni 28. srpna požádal o sdělení, jaké byly důvody odměn jednotlivých vedoucích oddělení a odborů v letech 2000 – 2010. Pracovníci magistrátu museli tyto informace vyhledávat ručně v archivu, protože vysvětlení důvodů pro udělení odměn město nemá za povinnost evidovat v elektronické formě.

Na vyhledání požadovaných informací potřebovali celkem 170 hodin a 39 minut, magistrát tak na základě sazebníku požadoval po Luďkovi Maděrovi částku 32 294 korun. Ten odmítl zaplatit a obrátil se na krajský úřad, který magistrátu zamítl možnost požadování úhrady za některé časové úkony, které však magistrát přesto při vyhledávání informací musel provést. Na základě tohoto rozhodnutí proto magistrát vyzval Maděru k uhrazení 28 hodin a devíti minut potřebných k zajištění požadovaných informací, což odpovídá částce 5 170 korun.

„Ani tuto částku Maděra zaplatit nehodlá a opět se obrátil na krajský úřad, tentokrát s novým tvrzením, že magistrát měl mít větší část požadovaných údajů zpracovánu již v minulosti, což se však nezakládá na pravdě,“ podotkl Běták.

Zlínský magistrát si podle Bětáka zakládá na své otevřenosti a vstřícnosti vůči tazatelům. „Drtivou většinu dotazů zodpovídáme obratem a bezplatně. Cena za poskytnutí informací je vypočítána podle zveřejněného sazebníku úhrad za poskytnutí informací, který zohledňuje čas a náročnost vyhledávání informací,“ řekl náměstek. Ve Zlíně platí sazba 190 korun za každou započatou minutu práce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x