Spor ohledně polyfunkčního centra ve Valašském Meziříčí možná skončí u soudu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Až u soudu možná skončí spor v souvislosti s výstavbou polyfunkčního centra ve valašskomeziříčské Masarykově ulici, které měla postavit nizozemská společnost CTP Invest. Agentuře Mediafax to ve středu řekla Vendula Králová z valaškomeziříčské radnice.

Stavba měla být zahájena 15. července roku 2002, nizozemská firma CTP Invest ale realizaci několikrát odložila a na místě dodnes žádná budova nestojí. Nizozemská firma z toho viní valašskomeziříčský stavební úřad.

Postup stavebního úřadu přitom potvrdil odvolací orgán, tedy Zlínský kraj a stejné stanovisko zaujalo i Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Společnost však s tímto rozhodnutím nesouhlasila a podala žalobu ke Krajskému soudu, který rozhodl v neprospěch Zlínského kraje. Zlínský kraj následně podal kasační stížnost, kterou však Nejvyšší správní soud zamítl. Na základě tohoto rozhodnutí má nyní společnost CTP Invest v úmyslu žalovat i stát a Valašské Meziříčí.

„Město investorovi vždy vycházelo maximálně vstříc, o čemž svědčí také několikeré prodlužování nájemní smlouvy na pozemky pro výstavbu polyfunkčního centra,“ konstatoval starosta města Jiří Částečka (ODS).

Nájemní vztah skončil v roce 2007, a to uplynutím doby nájmu. Zastupitelům na jejich nedávném zasedání společnost předložila dopis, ve kterém učinila poslední návrh na ukončení jednání o smírném vyřešení celé záležitosti. Zamítavý postoj zastupitelů, kteří podmínky společnosti nepřijali, tak bude s největší pravděpodobností znamenat vymáhání nároků cestou mezinárodní arbitráže a podání žaloby na náhradu škody u vnitrostátního soudu.

Původním záměrem firmy bylo vybudovat na ploše 7 500 čtverečních metrů komplex vzájemně propojených budov. Jeho součástí měly být supermarket, restaurace a kavárna, kancelářské prostory, galerie, přibližně 50 bytů a 275 podzemních garáží. Srdcem celku se měla stát prosklená pasáž lemovaná malými prodejnami. Podoba centra vzešla v březnu roku 2002 z architektonické soutěže, do které bylo přihlášeno 18 návrhů. Postupem času se však podoba centra začala měnit. Oproti původnímu návrhu měl supermarket zabírat o dvě třetiny více metrů čtverečních, počet bytů se snížil na 30 a podobně a zastupitelé v lednu 2003 nepřistoupili na finanční spoluúčast města na plánované stavbě bytů.

O dva roky později doporučil nezávislý právník najatý meziříčskou radnicí od smlouvy odstoupit nebo v záměru pokračovat s tím, že město stanoví investorovi jasné a nepřekonatelné hranice. Ze záležitosti se však stal složitý právní problém, jelikož investor již městu zaplatil téměř devět milionů korun za pronájem pozemků a v průběhu roku 2005 odkoupil od soukromých vlastníků několik parcel. Společnost proto ještě dostala šanci pokračovat.

V březnu 2006 další posunutí lhůty pro dokončení stavby centra už ale zastupitelé jednohlasně odmítli. V září 2006 firma stále neměla stavební povolení, ačkoli již měla být stavba po čtvrtém odkladu dokončena. V prvním čtvrtletí roku 2007 iniciovali občané petici proti vybudování polyfunkčního centra, pod kterou se podepsalo 955 lidí. Ve stejném roce město definitivně záměr společnosti odmítlo mimo jiné i z hlediska dopravního zatížení.

Firma i přesto měla zájem centrum postavit. Na konci roku 2008 přišel investor s návrhem dohody. Společnost CTP Invest navrhla, aby jí město nabídlo pozemek o výměře nejméně 10 hektarů v Průmyslové zóně Lešná s tím, že proti jeho ceně se započtou dosavadní náklady firmy na tento projekt a na výkup pozemků v Masarykově ulici. „V součtu se jednalo o 49,5 milionu korun. Naproti tomu by firma pozemky v průmyslové zóně odkoupila za tržní cenu a po realizaci svého záměru na tomto místě by pozemky v Masarykově ulici převedla městu za symbolickou cenu,“ řekl starosta s tím, že takový návrh město nemohlo přijmout.

Dopis adresovaný valašskomeziříčské radnici v červnu loňského roku vymezoval nároky na náhradu škody. V druhé polovině roku 2010 se uskutečnilo několik schůzek se starostou města a společností CTP Invest, na základě kterých společnost v lednu roku 2011 navrhla body narovnání – například převedení vlastnického práva k pozemkům nacházejících se v proluce v Masarykově ulici na společnost a po vybudování komplexu požaduje, aby si město pronajalo část nově vzniklých nebytových prostor. Valašskomeziříčští zastupitelé se tímto návrhem na svém březnovém zasedání zabývali, na podmínky ale nepřistoupili.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x