Čeští házenkáři porazili v kvalifikaci Norsko 29:26, skvělý Jícha dal třináct branek

ZLÍN - Čeští házenkáři zvítězili ve středečním utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2012 nad Norskem 29:26 a ve skupině 6 drží neporazitelnost. Ve Zlíně táhl domácí celek nejlepší hráč světa Filip Jícha, který dal 13 branek.

Češi nastoupili proti devátému týmu z letošního mistrovství světa ustrašeně a soupeř toho dokázal využít k zisku pětigólového náskoku. Gólmana Štochal nejvíce zlobil Rambo, domácí kanonýr Jícha se trefil poprvé v šesté minutě a až do konce úvodního poločasu nenašel podporu spoluhráčů.

Vteřinu před přestávkou snížil na rozdíl dvou gólů Sklenák. Po pauze se Češi konečně rozehráli podle představ trenéra Liptáka. Díky zlepšenému pohybu a přesné střelbě podpořené na druhé straně spolehlivým Štochlem postupně snižovali ztrátu a ve 35. minutě se dočkali vyrovnání díky zásahu kapitána Nocara.

Od té chvíle už český výběr nepustil svého soka do vedení. Ještě jednou mu sice dovolil vyrovnat, ale v závěrečné desetiminutovce opět odskočil a náskok před vyprodaným hledištěm udržel.

Slovenský kouč Martin Lipták v první půli na střídačce české reprezentace trpěl a v kabině o přestávce musel výrazně zvýšit hlas. „Úvodní poločas nebyl v pořádku. Hráli jsme ustrašeně, ale důvod vám nepovím. Možná to bylo tím, že Norové byli díky účasti na mistrovství světa sehranější, zatímco my jsme v této sestavě jen trénovali,“ poznamenal Lipták.Po dramatickém utkání s vítězným koncem byl nakonec velmi spokojený. „Získali jsme dva body a přesně to jsme si přáli. Po přestávce si soupeř vzal Jíchu osobně, ovšem ostatní hráči měli odvahu a dali důležité góly,“ těšilo trenéra.

Jeho tým může rozhodnout o postupu na ME 2012 v Srbsku už v nedělní odvetě ve Stavangeru. Ze skupiny si zajistí účast na turnaji dva nejlepší celky. „Stále máme jen částečný úspěch. Potřebujeme dva body s Norskem a když se to nepovede, tak musíme bodovat v dalších zápasech v létě. Dnes a zítra se budeme těšit z výsledku a pak zase půjdeme naplno do dalšího zápasu,“ uvedl Lipták.

Po nevydařeném začátku držel naděje českého celku nejlepší házenkář světa za loňský rok Jícha, který jen v prvním poločase vstřelil sedm ze svých celkových třinácti branek. „Kdybychom prohráli utkání po výkonu z prvního poločasu, to bychom se na sebe na hotelu nemohli ani podívat. To nemělo nic společného se statečným výkonem,“ prohlásil Jícha, který si vzal také o přestávce slovo. „Křičeli jsme na sebe, ale bylo to třeba. Museli jsme se probudit, což se nám ve druhé půli povedlo. Začali jsme hrát chytře, a to nám vrátilo sebevědomí,“ dodal klíčový muž Liptákova výběru.

Jicha zůstává před nedělním druhým soubojem největších favoritů kvalifikační skupiny 6 obezřetný. „Norové nám budou chtít ukázat, že takhle by se s nimi hrát nemělo. Těší mě, že jsme na ně vytvořili tlak. Oni musejí zvítězit. Jenže pořád je to strašně silný mančaft, s kterým to budeme mít velmi těžké,“ uvědomoval si. „Ale teď mám blažený pocit, jaký by měl mít sportovec po vydařeném výkonu týmu, ke kterému jsem se trošku snažil přispět. Abych byl sám se sebou spokojený, musel bych pár hloupostí ze své hry vynechat. Těším se na večeři, bude uvolněná atmosféra. Pro tyto momenty se hraje,“ usmíval Jícha.

Kvalifikace házenkářů na ME 2012 – skupina 6:

Česko – Norsko 29:26 (11:13)

Sestava a branky ČR: Galia, P. Štochl – Nocar 4, Vítek 1, Zdráhala, Piskač, Kubeš, Motl, Jícha 13/3, Filip 4, Číp, Mráz, Juříček 5, Stehlík, Hynek, Sklenák 2. Nejvíce branek Norska: Tvedten 6/3, Lund a Rambo po 5, Paulsen 4. Rozhodčí: Nikolov, Načevski (oba Mak.). Sedmimetrové hody: 6/3 – 4/3. Vyloučení: 4:2. Diváci: 2000 (vyprodáno).

Řecko – Nizozemsko 30:23 (14:12)

Aktuální tabulka:1. ČR 3 3 0 0 94:71 62. Norsko 3 2 0 1 93:84 43. Řecko 3 1 0 2 75:87 24. Nizozemsko 3 0 0 3 78:98 0

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x