Před zlínským soudem stane opět zlodějský gang, který vykrádal firmy

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně bude ve čtvrtek opět projednávat případ sedmi členů zlodějského gangu, který podle obžaloby vykrádal firmy na mnoha místech České republiky. Státní zástupce Leo Foltýn agentuře Mediafax sdělil, že vůdci gangu hrozí až 10 let vězení.

Nejvyšší trest hrozí Alexandrovi Zgyugovi, který je podle státního zástupce hlavou gangu. Měl sám vykrást 26 různých objektů a dalších osm objektů vykradl se svými kumpány. „Zgyuga těch 26 objektů měl podle svých slov vykrást s mužem, který je již po smrti a další komplice nechtěl říct. Proto je za vykradené objekty zodpovědný sám,“ vysvětlil Foltýn. Jen Zgyuga způsobil škodu zcizením přes 10,7 milionů korun a poškozením pak více než 1,8 milionů korun. Obviněný je z celkem šesti trestných činů – z krádeže, poškozování cizí věci, porušení domovní svobody, poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a dvakrát z nedovoleného ozbrojování.

Dalším obžalovaným je starší bratr Alexandra Zgyugy Gabriel. Ten je obžalován ze čtyř trestných činů, měl se účastnit 12 vykrádaček. Zcizením způsobil škodu za více než 630 tisíc a poškozením za více než 430 tisíc korun. Na 13 vloupání se podílel i Jan Fedák, odcizením způsobil škodu asi 588 tisíc korun a poškozením kolem 319 tisíc korun. U dalších vykradených objektů pak měl figurovat i Gabriel Zgyuga mladší, Mikuláš Botoš, Stanislav Janošovský a Juraj Tulej. Janoškovskému a Tulejovi hrozí podle Foltýna trest od šesti měsíců do tří let, ostatním v rozmezí od dvou do osmi let. Osobně se soudního jednání dosud účastnili Alexander Zgyuga a Stanislav Janošovský. Alexander Zgyuga je jako jediný stíhán vazebně, Janošovský je pak ve výkonu trestu pro jinou trestnou činnost.

Gang vykrádal různé firmy, zemědělská družstva i obchody. Zaměřovali se především na trezory, nepohrdli ale ani počítači, cigaretami či alkoholem. Dokonce si koupili za 60 tisíc korun speciální řezací soustavu, která jim usnadňovala likvidaci trezorů. V Lipníku nad Bečvou vykradli také bankomat.

Podle psycholožky je resocializace Alexandera Zgyugy a Gabriela Zgyugy staršího jen velmi obtížná.

Ve čtvrtek by mohl padnout rozsudek.

--> --> --> --> -->