ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražila kuchaná kuřata

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých čtyř týdnů především kuchaná kuřata, nejvíce zlevnily pomeranče. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 8. únorem a 8. březnem 2011 zdražilo 13 z 26 sledovaných potravin, 10 jich naopak zlevnilo, cena chleba, pečiva a rýže se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u kuchaných kuřat, a to o 15,04 procenta na 55,89 Kč/kg. To je o zhruba dvě koruny pod celostátním průměrem. Dále zdražily například brambory, minerální voda, vejce, rostlinné máslo, rajská jablka nebo jablka.

Nejvíce šly s cenou dolů pomeranče, a to o 6,88 procenta. Kilogram stojí průměrně 21,81 Kč, což je o zhruba dvě koruny pod celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny hovězího masa, šunkového salámu, másla, pšeničné mouky či piva.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili papriky, o 8,14 procenta na 69,05 Kč za jeden kilogram. Dražší je i šunkový salám, mléko, vejce, pšeničná mouka nebo pečivo. Nejvíce naopak zlevnila eidamská cihla, a to o 6,18 procenta na 115,54 Kč za kilogram. Spolu s eidamskou cihlou snížili čeští obchodníci i cenu banánů, piva, másla nebo vepřová pečeně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x