Kvalita mostů ve Zlínském kraji se zlepšila

ZLÍN - Kvalita mostů ve Zlínském kraji se mírně zlepšila. Agentuře Mediafax to sdělil šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý s tím, že to vyplynulo z nového hodnocení technického stavu mostů na krajských silnicích, které zpracovala odborná firma.

Hodnoceno bylo celkem 710 mostů a k 1. lednu tentokrát vyšla regionu průměrná známka 3,58. Je to zatím nejlepší hodnocení v desetileté historii Ředitelství silnic Zlínského kraje.

Závěrečná hodnotící zpráva vychází z údajů, měření a prohlídek ve druhé polovině roku 2010. Opírá se o výsledky hlavních prohlídek mostů autorizovanými specialisty. Hodnotí se zvlášť spodní stavba mostu a jeho nosná konstrukce. Celkové hodnocení mostu je dáno jednou z těchto dvou dílčích známek – tou, která je horší.

Technický stav mostů se hodnotí sedmibodovou stupnicí, jednička znamená bezvadný stav, dvojka velmi dobrý stav, trojka dobrý stav, čtverka uspokojivý stav, pětka špatný stav, šestka velmi špatný stav a sedmička havarijní stav.

K 1. lednu loňského roku činilo průměrné hodnocení krajských mostů 3,67, k 1. lednu 2009 byla vykazována průměrná známka 3,86. Zatímco loňské hodnocení upozorňovalo na čtyři mosty v havarijním stavu, letos byly zjištěny už jen tři havarijní mosty, a to u Jankovic, u Hovězí a v Mirošově. Počet mostů v bezvadném stavu se pak v kraji zvýšil z loňských 51 na letošních 62. Počet velmi dobrých mostů se zvýšil z loňských 73 na letošních 86.

„Do oprav mostů vkládáme každoročně nemalé prostředky. Motoristé si to ani nemusí uvědomit, most je dlouhý jen několik metrů, a přitom jeho rekonstrukce může stát řádově miliony. Dobrý stav mostů je však zárukou toho, že automobily nebudou muset některá místa na naší krajské silniční síti kvůli nízké únosnosti mostů složitě objíždět,“ řekl Malý.

Během roku 2010 investovalo ředistelství silnic Zlínského kraje do oprav a staveb nových mostů (včetně získaných dotací z evropských fondů) 99,7 milionů korun. Byl například dokončen most v Rožnově pod Radhoštěm, most u Osvětiman za devět milionů korun a menší mosty v Senince a Loučce. Rekonstrukce a celková přestavba mostu v Bojkovicích přišla na 55 milionů korun. Na drobnější stavební údržbu mostů bylo vynaloženo dalších 9,7 milionu korun z provozních prostředků společnosti.

V letošním roce plánují silničáři investovat do oprav a staveb nových mostů asi 120 milionů korun, na stavební údržbu vynaloží dalších 11 milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x