UPDATE 2: Na samotě nad Podkopnou Lhotou na Zlínsku shořelo stavení, hasiči se k němu nemohli dostat

PODKOPNÁ LHOTA - (Zprávu jsme rozšířili o informace ve 2. odstavci). Zničující požár zachvátil dvě hodiny před sobotním polednem dvoupatrový dům na samotě nad Podkopnou Lhotou na Zlínsku. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček s tím, že k hořícímu stavení se kvůli rozbahněnému a zledovatělému terénu nemohla dostat technika hasičů.

Hasiči, kteří se k ohni vydali nepřístupným terénem pěšky, zjistili, že dům není možné zachránit. Zůstaly z něj prakticky jen obvodové zdi. Velitel zásahu podle mluvčího potvrdil, že v domě nikdo nebyl a oheň tedy způsobil pouze značné škody na majetku.

Černý oblak kouře z hořícího stavení byl viditelný až k více než deset kilometrů vzdálené vesnici Lípa.

Dojezd na místo požáru se hasičům zkomplikoval v momentě, kdy cisterny přijely do chatové oblasti. Zledovatělé, rozbahněné a lesní cesty je nepustily dál a záchranáři se snažili najít náhradní trasy. Ani na těch to nebylo lepší a cisterny postupně zapadly v těžkém terénu. Nejblíže se dostala cisterna, která zůstala stát asi půl kilometru od hořícího objektu.

Velitel zásahu se na místo dostal terénním vozem ochotných obyvatel Podkopné Lhoty. Průjezd komplikovaným terénem byl i tak náročný a první hasiči k hořícímu domu doběhli 40 minut po ohlášení na tísňovou linku. Velitel zásahu potvrdil, že požárem je zasažený kompletně celý dům a jeho záchrana není možná. „Těžko řešitelná situace postavila velitele do nelehkých rozhodnutí. Postupně přibíhající hasiči posílal průběžně na ochranu okolí a hašení drobných ohnisek požáru v suché trávě,“ řekl Mitáček.

Silnější vítr roznášel hořící části trosek do okolí. Hasiči se proto podle mluvčího věnovali především bránění rozšíření požáru na blízký les. Lopatami hasili drobná ohniska a neustále procházeli široký pás porostu v okolí.

Další hasiči mezitím postupně natahovali vodní vedení a kaskádovitě napojovali jednotlivé cisterny. „Stovky metrů hadic se podařilo dostat nakonec až k domu a požární útok s proudnicí začal devadesát minut po ohlášení požáru. Vodu směřovali na sražení plamenů uvnitř domu, v přístavku se dřevem, na zničené konstrukce stropů a dřevěné lešení před objektem,“ řekl Mitáček.

Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu pár minut před polednem. „Větší zděný a podsklepený dům kompletně vyhořel, včetně přístavku a veškerého vybavení,“ řekl mluvčí hasičů. Na místo podle něj dorazil vyšetřovatel, který začal s ohledáváním trosek.

--> --> --> --> -->