Noclehárna ve Valašském Meziříčí poskytla bezdomovcům během pěti let 15 tisíc noclehů

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Noclehárna ve Valašském Meziříčí, určená pro muže a ženy bez domova, poskytla během svého pětiletého fungování lidem v nouzi už více jak patnáct tisíc noclehů. Agentuře Mediafax to v neděli řekla mluvčí valašskomeziříčské radnice Vendula Králová.

Noclehárna s kapacitou dvaceti lůžek vznikla ve Valašském Meziříčí jako druhé zařízení určené lidem bez přístřeší. Již od roku 2004 ve městě funguje také bezdomovecké denní centrum. Obě služby s celoročním provozem sídlí v Zámecké ulici v severozápadní předměstské části Krásno nad Bečvou.

„Za čtyřicet korun za noc poskytujeme v noclehárně možnost přespání v teplém a čistém prostředí i možnost osobní hygieny. Klientům půjčujeme ručník, mýdlo, šampon a holení. Nabízíme i teplou polévku s pečivem a čaj,“ řekla Mediafaxu vedoucí úseku služeb pro lidi ohrožené sociálním vyloučením Hana Sulovská. Součástí nabídky je podle ní také základní sociální poradenství.

Podmínkou přijetí do noclehárny je střízlivost klientů, provozovatelé proto každého kontrolují detekčními trubičkami. „Navzdory této poměrně přísné proceduře využilo loni služeb noclehárny jednaosmdesát klientů,“ řekla Sulovská.

V pátém roce fungování prodělala valašskomeziříčská noclehárna kompletní rekonstrukci sociálního zařízení, úřady v ní nechaly postavit nové toalety, sprchové kouty a koupily pračku se sušičkou. „Lidé si k nám mohou přijít jednou za měsíc zdarma vyprat oblečení,“ uvedla Sulovská. Zájemci se pak podle ní mohou ve středisku i obléci – funguje v ní totiž i takzvaný charitní šatník, plněný především oblečením darovaným od místních obyvatel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x