Zlínský kraj dá šest milionů korun na lepší varovné systémy i nové vybavení dobrovolných hasičů

ZLÍN - Zlínský kraj se rozhodl dát šestimilionovou dotaci na lepší a účinnější vyrozumívací a varovné systémy ve svých obcích i na nové vybavení dobrovolných hasičů. Agentuře Mediafax to sdělila mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

„Obce podaly devět žádostí o dotace na varovné systémy v celkovém objemu přes 2,3 milionu korun. Kraj se nakonec rozhodl vyhovět všem žádostem a z rozpočtu uvolní 1,9 milionu korun,“ upřesnil hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD). Pokud vše schválí na svém dubnovém zasedání také krajské zastupitelstvo, peníze dostanou Hulín, Jalubí, Lačnov, Lhota, Litenčice, Malá Bystřice, Nedakonice, Petrůvka a Želechovice nad Dřevnicí.

Dalších 4,5 milionu korun poputuje na nákup a opravy vybavení jednotek sborů dobrovolných hasičů. „Bylo podáno celkem 72 žádostí v celkovém objemu přes 10,3 milionu korun. Hasiči nejčastěji žádali peníze na nákup a opravy cisternových automobilových stříkaček, zásahových dopravních automobilů, motorových stříkaček, kalových a plovoucích čerpadel a na nákup osobních ochranných zásahových pracovních prostředků,“ konstatoval hejtman. Nový zásahový dopravní automobil tak budou brzy mít například ve Francově Lhotě, Choryni, Senince, Prusinovicích, Držkové, Bratřejově či v Hostětíně.

Mimo rozpočet Zlínského kraje obdrží letos jednotky sboru dobrovolných hasičů ve Zlínském kraji dalších téměř pět milionů korun z rozpočtu Ministerstva vnitra, které vydalo rozhodnutí o poskytnutí účelové neinvestiční dotace Zlínskému kraji na výdaje jednotek požární ochrany sborů dobrovolných hasičů obcí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x