Rostoucí počet požárů v přírodě přiměl zlínské hasiče k tvrdým sankcím

ZLÍN - Hasiči Zlínského kraje začnou postihovat obyvatele, kteří svou nedbalostí způsobí požáry v přírodním prostředí. Agentuře Mediafax to v pondělí oznámil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

„Hasičům došla trpělivost, protože počet požárů v přírodě v poslední době extrémně narostl. Rozhodli jsme se proto, že nastal čas nulové tolerance,“ poznamenal Mitáček. Odbor prevence krajských hasičů tak začne razantně přistupovat k řešení pachatelů přestupků a správních deliktů na úseku požární ochrany. „Lidem, kteří se na počtu požárů podílejí nejvíce, lze udělit pokutu až do výše 25 tisíc korun,“ podotkl Mitáček.

Většinu požárů v přírodě způsobuje neopatrné pálení biologických odpadů, dřevin či plošné vypalování porostů. „Jen v sobotu vyjíždělo k podobným požárům v kraji přes 50 jednotek hasičů, dalších několik desítek jednotek pak k požárům v přírodě vyjíždělo i v neděli. Oslabuje to akceschopnost sboru pro jiné mimořádné události, například požáry domů, dopravní nehody, záchrany lidí a podobně,“ řekl Mitáček.

Soustavná varování hasičů si podle Mitáčka mnoho lidí vůbec nepřipouští. „Je také nutné upozornit, že jde především o starší generace občanů. Především oni nezvládají správné reakce, nedodržují zákony a pravidla požární prevence. Nevnímají pocit možného nebezpečí a v mnoha případech také nedomýšlí následky,“ dodal Mitáček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x